AKTUELNO

Blizanci Neda i Milan Pavlović (18) poginuli su u nedelju po podne u eksploziji plina. Sahrana će biti održana najverovatnije u utorak.

- Neda i Milan su u nedelju prvi put glasali na izborima, bili su ponosni što su postali punoletni. Došli su s biračkog mesta pravo kod mene na ručak i posle samo petnaest minuta odjeknula je eksplozija. Imala sam utisak da se sve srušilo na nas. Žena koja je živi na spratu ispod nas zavila je u crno celu porodicu. Danima se iz njenog stana osećao miris plina. Komšije su je upozoravale, ali Zorica je odmahivala glavom i govorila da nema opasnosti. A mojih sestrića više nema – priča Ivana Cvetanović, tetka bilizanaca koji su u nedelju nastradali posle eksplozije plinske boce u Ulici Milana Blagojevića u niškom naselju Durlan. Ivana se zbog povrede noge oporavlja na Klinici za ortopediju. - Dva dana sam se trudila da sve spremim, da ih lepo ugostim - priča nam Ivana. - Moj sin je bio u drugoj sobi, spremao je ispit, ali su moji anđeli nastradali.

Foto: Beta

U naselju Durlan muk i tuga

Komšije u neverici jedni drugima još prepričavaju šta se dogodilo njihovim Milanu i Nedi. Na svet su, kažu, došli zajedno, tako su s njega i otišli. Osamnaest godina su delili dobro i zlo, planirali da zajedno upišu fakultet, ali su im snovi prekinuti u nedelju u 15.10... Majka nastradale dece Nataša (48) je u bolnici. Otac Rade je u šoku posle tragedije koja je zadesila njegovu porodicu, za koju komšije imaju samo reči hvale. U kući u kojoj su živeli samo njihova baka Mirjana, jedva stoji na nogama, nema od bola. - Tuga i bol. Cela ulica i čitav kraj pate i tuguju - kaže Antonina Radić, komšinica Pavlovića, profesorka ruskog jezika u penziji. - To su bila divna, vaspitana deca. Najbolja u kraju. Nikada se ni s kim nisu posvađali, ni potukli. Nikada nisu prošli ulicom da mi se ne jave. Milan je bio stidljiviji, a Neda otvorenija. Često smo razgovarale, škola joj je odlično išla. Bili su odlični đaci, deca kakvu samo možete da poželite. Njen suprug, takođe profesor u penziji, Danilo Radić kaže da ih je video kobnog dana. - Oko podneva su bili na terasi, gde se obično odmaraju. Pohvalili su se da će u nedelju prvi put moći da glasaju. Posle glasanja otišli su kod tetke na ručak. Neda je bila odličan đak, išla je u Gimnaziju “Svetozar Marković”, gde sam ja predavao ruski jezik. Milan je mnogo voleo šah i postizao je vrhunske rezultate. Predviđali su mu sjajnu karijeru - kaže Radić. Dan posle tragedije porodicu je posetio i Nedin razredni starešina iz Gimnazije. Milan je bio učenik Pravno-poslovne škole u Nišu. Želeli su da upišu isti fakultet i zajedno studiraju. Nastradali tinejdžeri najverovatnije će biti sahranjeni u utorak.

Povređeni se oporavljaju

Diretor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović kaže da su povređeni u eksploziji plina stabilno. Reč je o majci nastradalih tinejdžera Nataši, tetki Ivani Cvetanović, Zorici Petrović (74) u čijem stanu se desila eksplozija i slučajnom prolazniku Dragomiru Rašiću (84).

Foto: Beta

Plinska boca stajala pored peći

Prema nezvaničnim saznanjima boca nije eksplodirala, već da je gas iscurio i napravio u vazduhu zapaljivu smešu. Nepažnja je uzrok tragedije, a verovatno je varnica izazvala katastrofu. U prizemlju su policajci pronašli dve boce. Jedna je, suprotno svim bezbedosnim standardima, bila smeštena pored peći. Kako su nam stručnjaci rekli, eksplozija bi bila izbegnuta da je redovno provetravana prostorija u kojoj se desila tragedija.

#Blizanci

#Niš

#Plinska peć

#Smrt

#Tragedija

'