AKTUELNO

Devojka koja je za nekoliko minuta ostala bez najmilijih, kada je 21. marta izgorelo nekoliko stanova u Bulevaru Milutina Milankovića, kaže da je tek sad svesna šta ju je zadesilo.

Što više vreme odmiče, sve mi je teže i teže, jer mi fale moji mama, tata i brat. Ne želim da iko zamišlja kako to izgleda kada sve izgubiš za jednu noć.

Ovim rečima je za Kurir počela svoju ispovest Anja Stojanović (25), koja je u požaru ostala bez majke Ljiljane (51), oca Zorana (52) i brata Aleksandra (26), kao i dva psa.

Podsetimo, vatrena stihija, koja je buklnula 21. marta rano ujutru u zgradi „televizorki“ u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu, odnela je živote sedmoro stanara solitera, među kojima i čitavu Anjinu porodicu.

Foto: E-Stock

Komšije su heroji

- Kada se sve to dogodilo, izgledalo je kao neka životna pauza, nalazite se u vakuumu i imate potpunu blokadu misli i osećanja, ali onda postepeno počinjete da budete svesni svega i sve je teže i teže. Biće situacija u kojima će mi i te kako faliti i moji roditelji i brat i kućni ljubimac, ali čovek mora da se nosi sa životom - priča ova hrabra devojka. Ona je kobnog dana izbegla smrt jer je veče pre tragedije ostala da prespava kod druga u komšiluku pošto nije želela da prekrši zabranu kretanja, koja je u to vreme bila na snazi.

- Nisam želela da prekršim policijski čas i ostala sam van kuće. Mene je bog sačuvao smrti. Za mene su heroji komšije, koje su se satima suočavale sa smrću u svojim stanovima, a danas su uspeli normalno da žive. Najbolji drug mog brata se spasao i pomogao drugima da se spasu, bilo mu je teško kao i svima, ali danas radi, brine o sebi - kaže Anja.

Foto: E-Stock, Twitter.com/Printscreen

Data nam je prilika

Naša sagovornica naglašava da je tokom ova dva meseca imala veliku podršku verenika, komšinice Vere, svog najboljeg druga i njegove porodice, ali i komšija i rođaka, kao i bake.

- Mi koji smo ostali u životu moramo bar iz poštovanja prema svojim najmilijima da budemo jaki i najbolji što možemo jer nam je data prilika za to. Nismo džabe ostali živi, moramo da se trudimo da opravdamo sve ono što su oni radili za nas, moji roditelji za mene u odrastanju, moj brat, kog sam bezgranično volela, i zbog njih ja moram ostati na nogama. Zahvaljujući uspomeni na moje roditelje imam samo jednu opciju, a to je da budem zdrava, normalna i da opravdam sve što su oni ikada uradili za mene - poručuje Stojanovićeva.

Podsetimo, požar kakav Beograđani ne pamte buknuo je u stanu nepokretnog Zorana Stanisavljevića (61), a potom se brzo proširio i na stanove iznad njegovog. Osim Stanisavljevića i Anjine porodice, nastradali su i bračni par Marija (45) i Aleksandar Nesimovski (47) i Leposava Lazarević (88).

Zasadili sedam platana za sedam žrtava

Stanari „televizorke“ juče su u saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“ posadili sedam platana na travnjaku ispred zgrade. - Inicijativa je krenula od komšija i ovo smo uradili iz pijeteta prema stradalima. Kontaktirali smo sa „Zelenilom“, a oni su nam omogućili ovo u znak sećanja na naše najmilije. Posađeno je sedam platana za sedam preminulih i dva žbuna za dva psa koja su stradala - rekao je Branislav Nesimovski, tata i svekar poginulih Aleksandra i Marije. Branislav kaže da mnoge komšije i prijatelji žrtava nisu bili na sahranama zbog koronavirusa, pa je ovo bio njihov način da se oproste od njih. Sadnji platana prisustvovala je i Anja, koja je rekla da je dirnuta ovim gestom komšija. - Oni znaju da je moja porodica bila tu za svaki problem i da su naša vrata uvek bila otvorena. I sada se držimo zajedno - kaže ona.

#Novi Beograd

#Požar

'