AKTUELNO

Kosmajac, koji je bio zaražen koronavirusom, sahranjen je danas na Novom grablju u Beogradu.

Kontroverzni biznismen Dragoslav Kosmajac (67), preminuo je 12. aprila u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Lekari su se za Kosmajčev život borili od 6. aprila, kada mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, zbog čega je bio stavljen na respirator.

Sahrani Kosmajca prisustvovali su samo članovi uže porodice i manji krug prijatelja. 

Prvi u kapelu došao je sin Lazar, supruga Aleksandra i dve ćerke sa unukom. Opelo je služio sveštenik iz njegove parohije sa Zvezdare. Mnoštvo venaca sa posvetama stiglo je u kapelu broj jedan na Novom groblju.

Kosmajac sahranje uz pesmu "Tiho noći" i "A sad adio" uz zvuk trubača. 

Ko je bio Dragoslav Kosmajac?

Domaća javnost ga je smatrala narko-dilerom i nazivala "srpskim Eskobarom" i "srpskim Al Kaponeom", ali Kosmajac u Srbiji nije osuđivan. Poznato je da je 90-ih godina prošlog veka sa Radetom Ćaldovićem Ćentom harao Bečom, pa je "pao" za pljačke i "odležao" dve godine u zatvoru.

Pričalo se da je upravo u Beču iza rešetaka upoznao i sprijateljio se sa saradnikom kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara i da je kasnije tom vezom iz Južne Amerike u Evropu "uvozio" ogromne količine kako heroina tako i kokaina.Navodno, time je "zaslužio" mesto u "Beloj knjizi" MUP-a, ali ga je "Sablja" zaobišla.

Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Smatralo se da je od tako stečenih para po Beogradu, ali i širom Evrope, kupio veliki broj nekretnina. Dragoslav Kosmajac je 2014. godine je uhapšen. Tada je procenjeno da u nekretninama u Srbiji poseduje više od deset miliona evra, a širom Evrope više od milijardu evra!

Međutim, sve te nekretnine bile su na ime neke druge osobe, dok je on zvanično imao prijavljene samo prihode po osnovu invalidske penzije, koju je zaradio kao konobar! Tada mu je zaplenjeno 20-ak lokala u Beogradu. Kada je u februaru 2015. položio kauciju u visini od 200.000 evra, pušten je da se brani sa slobode.Kosmajcu se na teret nisu stavljali poslovi s drogom, jer za to nije bilo dokaza, već utaja poreza. Kada je taj optužni predlog odbijen, 2016. je optužen za zloupotrebu službenog položaja u podstrekavanju.

Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Vtručno mišljenje u postupku protiv Kosmajca. Veštačenje su, pod izgovorom da iši sud u Beogradu imao je problem da pronađe građevinske veštake koji će dati snemaju vremena i dovoljno ljudi, odbili Geodetski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a potom i Građevinski fakultet u Novom Sadu. Krajem oktobra 2018, on i još dvojica osumnjičenih su oslobođeni optužbi usled nedostatka dokaza.

#Dragoslav Kosmajac

#Sahrana

<
'