AKTUELNO

Bilo je to vreme kada su kriminalci imali istu slavu kao i političari. Mladići, čija je glavna parola bila "živi brzo, umri mlad".

Sa raspadom Jugoslavije, početkom 1990-ih godina većina beogradskih kriminalaca se vratila u zemlju, a veliki broj njih je učestvovao i u ratnim dešavanjima. Dobar deo njih je u zemlji, koja se nalazila pod sankcijama i u ekonomskoj krizi, videla dobru šansu u zaradi švercom i kriminalom. Tada je došlo do ozbiljnih sukoba klanova koji su doveli do povećanja broja ubistava koja su tokom 1990-ih narasla na oko 100 godišnje. Većina ubijenih su bili mladi ili ljudi srednjih godina.

Foto: Facebook.com/DEVEDESETE 90

Branislav Matić Beli Ubijen je 3. avgusta 1991. sa više od 17 hitaca iz automatskih pušaka ispred kuće, gde su ga sačekale ubice u maskirnim uniformama i ubili ga naočigled supruge i Giškine devojke.

Đorđe Božović Giška Komandant Srpske garde poginuo je 15. septembra 1991. kod Gospića. Pogođen je sa tri hica, a smrtonosni je bio hitac u leđa.

Foto: Facebook.com/Legende devedesetih

Aleksandar Knežević Knele U apartmanu 331 hotela 'Hajat' u Novom Beogradu 28. oktobra 1992. godine ubijen je Aleksandar Knežević Knele (21) s tri hica u potiljak. Usmrćen je pošto je potrbuške legao na pod apartmana. Sumnja se da je Knele poznavao svog ubicu, jer ga je nezvanično pustio da uđe u aprtman i potom mu okrenu leđa.

Foto: Printscreen Facebook/Legende devedesetih

Goran Vuković Majmun Vođa voždovačkog klana, ubijen je u centru Beograda 12. decembra 1994. godine i tako postao prva žrtva 'beogradske sačekuše'.

Rade Ćaldović Ćenta i Maja Pavuć Momak sa vrelog asfalta i kuma Svetlane-Cece Ražnatović, ubijeni su 15. februara 1997. godine ispred Kluba književnika u Francuskoj ulici broj 7 u Beogradu. Oni su izrešetani u automobilu.

Foto: Printscreen YouTube

Foto: Printscreen YouTube

Jusa Bulić I Petar Vujičić Ispred kafića '22' u Novom Beogradu 4. maja 1998. godine hicima iz 'kalašnjikova' ubijeni su Jusuf-Jusa Bulić, Petar Vujičić, direktor FK Železnik, i Nenad Raščanin, Vujičićev telohranitelj.

Bojan Petrović Izrešetan je u svom 'jaguaru' na semaforu u centru Beograda 28. februara 1998. sa više od 20 metaka iz 'kalašnjikova'. S njim je stradao i suvozač Zoran Bogdanović.

Darko Ašanin Ubijen je u bašti svog lokala 'Legat' na Dedinju 20. juna 1998. godine.

Bane Grebenarević Ubijen je na Bežanijskoj kosi zajedno sa Zoranom Šubarom 1996. Ispaljeno je više od 40 metaka, tako da žrtvama nisu pomogli ni panciri koje su imali na sebi.

Radovan stojčić Badža Ubica krupnije građe, sa kapom na glavi, ušao je u piceriju 'Mama mia' u General Ždanovljevoj ulici u Beogradu 12. aprila 1997. godine, nešto posle ponoći. S leđa je osuo rafal od petnaestak metaka u Radovana Stojičića Badžu, zamenika ministra unutrašnjih poslova. Pored Badže u trenutku njegove likvidacije bio je i njegov maloletni sin Vojkan.

Foto: Printscreen YouTube

Zoran Davidović Ćanda Po 'beogradskom receptu' 23. marta 2000. godine oko 18.40 sati ubijeni su Zoran Davidović Ćanda (28) i njegov drug Ivan Stojanović (29). Ubice su na njih pucale iz kola u pokretu, iz 'kalašnjikova'. Oni su se vraćali iz Novog Sada sa sahrane Branislava Lainovića Dugog. Ćanda je bio verenik poznate folk pevačice.

Željko Ražnatović, Milenko Mandić i Dragan Garić U subotu, 15. januara 2000, u 17.05 časova u holu hotela 'Interkontinental' ubijeni su Željko Ražnatović Arkan, Milenko Mandić Manda i Dragan Garić. Na njih je jedna osoba ispalila više hitaca. Za ovo trostruko ubistvo osuđeni su Dobrosav Gavrić, Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki.

Foto: Privatna arhiva

Zoran Uskoković Skole Ubijen je 27. aprila 2000. posle jurnjave ubica i begunaca automobilima i gomile ispaljenih hitaca. Trka po ulicama naselja Vidikovac, Labudovo i Petlovo brdo trajala je petnaestak minuta, sve dok u Ulici 17. oktobra Uskoković nije uleteo u ćorsokak, gde je izrešetan.

Foto: Facebook.com/DEVEDESETE 90

Bata Trlaja 'Mala bara, puna krokodila', najpoznatija je rečenica Radoslava Trlajića, poznatijeg kao Bata Trlaja. On je ubijen 25. februara 2000. godine oko 23 časa rafalima nedaleko od ulaza u svoju zgradu u novobeogradskom naselju Dr Ivana Ribara.

Autor: pink.rs

#Aleksandar Knežević Knele

#Likvidacija

#vesele devedesete

#Đorđe Božović Giška

#Željko Ražnatović Arkan

'