AKTUELNO

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević izjavio je da je potraga za Ninoslavom Jovanovićem (46) okončana juče na seoskom groblju u selu Malča, posle 17 dana intenzivne potrage i dodao da je ovo bio izuzetno težak slučaj koji je ujedinio Srbiju.

Kovačević je rekao da je policija dobila dojavu od građana u 12 i 20 sati, a potom potvrdio informaciju od juče da je pronađen i uhapšen 5. januara u 14 i 20 sati.

- Potraga je bila vršena na izuzetno velikom području - na prostoru Knjaževca, Niša i Svrljiga, što je i bila ruta njegovog kretanja, a što je utvrđeno na osnovu materijalnih dokaza i tragova koje je Jovanović ostavljao za sobom, što bežeći sa otetom devojčicom Monikom (12), što sam posle njenog pronalska - rekao je Kovačević u Novom jutru TV Pink.  

Foto: Pink.rs

Kovačević je rekao i da je Jovanović čovek koji je naviikao na šumske uslove života.

- On je noćio u zemunicama, senu, iskopanim rupama. Nešto stvarno fascinantno u današnje vreme, ali naravno u negativnom smislu - izjavio je Kovačević i dodao da je potraga za njim stoga i bila jako teška jer se krio na izuzetno velikom području, dobro ukopan u zemlju, pokriven lišćem i granjem, u zemunicama koje je unapred spremao. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Kretao se isključivo pešice na području Knjaževca, Niša i Svrljiga i u tom kretanju prešao minimum 77 kilometara vodeći sa sobom malu Moniku, a potom i sam - izjavio je Kovačević dodavši da se u prvi mah nije znalo da je on osumnjičen za otmicu devojčicu.

- Podsetiću vas da je dan pre nestanka male Monike ukradeno vozilo na teritoriji sela Malča i da smo mi nakon dva-tri dana pronašli vozilo, a odmah zatim forenzički je DNK analizom utvrđeno da su u njemu bili Ninoslav Jovanović, a na mestu suvozača i to na osnovu vlasi kose i mala Monika. Istog trenutka javnost je obaveštena i krenula je aktivna potraga za Ninoslavom Jovanovićem - podsetio je Kovačević.

Kovačević je kazao i da Malčanski berberin u toku hapšenja nije pružao otpor i da u trenutku hapšenja nije bio naoružan, te da je bio iscrpljen, prljav, blatnjav, iznemogao, neobrijan.

Foto: TV Pink Printscreen

Kovačević je kazao i da je Jovanović čovek koji je 11 puta bio osuđivan i osumnjičen za više od 30 krivičnih dela - od krađe i teške krađe pa do obljube i čak silovanja, te da je MUP svoje uradio.

Kovačević se zahvalio svim pripadnicima MUP koji su danonoćno bili na nogama i učestvovali u potrazi i naglasio dragocenost informacija građana Srbije i zahvalnost na aktivnom učešću usled koje je došlo do pronalaska Monike i hapšenja Jovanovića.

Načelnik UKP je istakao i koliko je operativni rad bio kvalitetan - forenzička potvrda, posle koje je korišćena i najsavremenija tehnika poput termovizijskih kamera i dronova. 

- Ovaj izuzetno težak slučaj ujedinio je Srbiju - istakao je Kovačević i dodao da pripadnici MUP ali i ceo ovaj kraj Srbije mogu da odahnu. 

On je rekao i da je potragu otežavao ruralni prostor koji je izvršilac izuzetno dobro poznavao i gde se lagodno osećao.

Jovanoviću je određeno policijsko zaržavanje od 48 sati posle čega će biti predat nadležnom tužilaštvu, a dalje je sve na pravosuđu.

#Dejan Kovačević

#Malčanski berberin

'