AKTUELNO

Procenjuje se da su ova lica od 2005. godine do danas oštetile budžet Srbije za više od 10 miliona evra.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u opsežnoj akciji sprovednoj u više gradova Srbije u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom uhapsili su 53 osobe i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 25 lica, za koje se sumnja da su oštetili budžet Srbije i Vojvodine za oko 10 miliona evra.

Akcija je bila usmerena na sprečavanju i suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe u državnim organima, a sprovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Zaječaru, Nišu, Leskovcu i Pirotu, saopšteno je iz MUP-a.

Osumnjičeni se terete da su, od 2005. do danas, izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Srbije, AP Vojvodine, lokalnih samouprava u Jagodini i Lebanu i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.038.134.358,07 dinara, odnosno oko 10 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara, trgovina uticajem, primanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni izvršenjem krivičnih dela naneli štetu budžetu Republike Srbije, budžetima grada Jagodine i opštine Lebane, Fondu za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodina, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine, javnim preduzećima i više pravnih i fizičkih lica.

- Ova akcija još je jedan ozbiljan pokazatelj da je država odlučna da se obračuna sa svim oblicima kriminala i korupcije i da niko ko je otimao novac građanima Srbije neće biti zaštićen, niti ga bilo kakav položaj, politička pripadnost ili funkcija koju obavlja može zaštiti od krivičnog gonjenja - poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je precizirao da su među uhapšenima inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaposleni u saobraćajnom preduzeću „Lasta“ Beograd, članovi upravnog odbora Veterinarskog zavoda „Zemun“, kao i 13 policijskih službenika koji su radili na poslovima registracije vozila i odgovorna lica javnih–komunalnih preduzeća.

Među uhapšenima je i Dragan Đurić, bivši predsednik FK Partizan. Đurić nije zadržan u pritvoru, već je protiv njega podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Pink.rs

#Hapšenje

#Korupcija

#Nebojša Stefanović

#Policija

'