AKTUELNO

Zanimljivo, on već 17 godina radi na određeno vreme u prosveti, ovako nešto nije ni slutio da će se desiti.

- Ni u najluđim snovima nisam mogao da pretpostavim da ću ući u učionicu i u njoj videti do zuba naoružano lice! Pucnjava u školi, pa nismo mi Amerika - kaže nastavnik Ekonomsko-ugostiteljske škole Slavoljub Stojadinović, zahvaljujući kome je juče izbegnuta prava tragedija.

Podsetimo, u ovu srednju školu u Velikoj Plani juče je ušetao naoružani muškarac. Kako se spekuliše, sa namerom da stvori talačku krizu, on je sa automatskom puškom u ruci ušao u jednu od učionica i počeo da preti prisutnoj deci.

U pitanju je bilo odeljenje III3, kojem je Slavoljub Stojadinović razredni starešina. Jedna od učenica bila je dovoljno pribrana da ga usred te drame pozove i javi mu da dođe na čas filozofije. Ne znajući zbog čega, Slavoljub se tamo odmah zaputio.

- Mislio sam da je u pitanju neki dečji nestašluk, da su se možda međusobno posvađali. No, kada sam ušao u učionicu, video sam kako za stolom sedi do zuba naoružan muškarac. Držao je automatsku pušku, a pištolj je ležao na školskoj klupi. Moji đaci, njih tridesetak, skamenjeno je gledalo šta se dešava - priseća se Slavoljub.

Foto: Facebook.com/Slavoljub Stojadinović

Od neverice jača je bila njegova želja da zaštiti svoje učenike, jer je, kako kaže, uvek svestan da je, dok su u školi, njihova bezbednost - njegova odgovornost.

- Počeo sam da pričam sa njim - nastavlja profesor.

Kako kaže, naoružani čovek je napravio jedan pogrešan potez, koji je odmah iskorišćen da se spasu deca.

- Iskoristio sam trenutak nepažnje kada je lice pogledalo u tablu i uhvatio pušku koju je držao. Doviknuo sam deci da izađu iz učionice. Nekoliko sekundi kasnije, kada su svi izašli, počela je prava tuča. On je pucao i dva metka su prostrujala pored moje glave. Uspeo sam da mu uzmem pušku, ali se on mašio za ručnu bombu koja mu je bila u džepu. Pokušao je da je aktivira. Uspeo sam da ga bacim na pod, oborim na stomak i nateram da ispusti bombu. Stavio sam mu ruke iza glave i držao ga tako dok policija nije došla - priča nastavnik kome je u procesu povređena ruka.

Na pitanje kako je uspeo ovako da reaguje, Slavoljub kaže da je, srećom, nekakvu obuku imao.

- Ja sam završio DIF u Novom Sadu, imali smo tu i borilačke sportove. Radio sam jedno vreme kao obezbeđenje. Posedujem oružje na svoje ime, lovac sam i poznat u tim krugovima, a bio sam i u vojsci. Može se reći da imam nekog iskustva, ali ne ovako nešto. Ovo nismo mogli da očekujemo - kaže Slavoljub.

Mi ne smemo da postanemo Amerika

Čitavog dana za ovog profesora na društvenim mrežama svi pišu samo jedno - da mu treba dodeliti orden za hrabrost. On je po tom pitanju skroman.

- Slava traje tri dana i posle ništa, a meni je važno da su mi ova deca dobro, nek su živa i zdrava. Samo sam radio svoj posao i opet bih to uradio i sutra, ako treba. A moj posao jeste bio da zaštitim tu decu. Nadležni organi neka odrade sada svoj deo posla, ispitaju ko je taj čovek, šta je hteo i zašto je na ovaj način želeo da privuče pažnju.

- U medijima je sve to veoma burno propraćeno i dobro je da je tako. Ovo je prvi put da se u našoj zemlji ovako nešto desilo i nadam se da će biti poslednjih. Ovo je bilo nezamislivo! Nikada ni u najluđim snovima nisam mogao da sanjam da će naoružano lice ušetati u jednu školu u Srbiji. Već 17 godina radim u prosveti na određeno vreme, bio sam i u osnovnim, i u srednjim školama, ali ovako nešto... Nismo mi Amerika! - kaže on.

Deca su pod stresom

Heroju Srbije je ova subota počela radno - pozvao je učenike iz svog odeljenja i njihove roditelje da proveri kako se osećaju.

- Deca su još pod stresom. Neka su spavala, neka nisu celu noć oka sklopila. No važno je da su fizički dobro, da niko nije povređen ili ne daj Bože stradao.

Foto: TV Pink Printscreen

I roditelji i đaci su plakali, dolazili u školu i zahvaljivali se hrabrom nastavniku

- Mi imamo specifičan odnos. Kod mene na roditeljski sastanak već godinama dolaze i roditelji i đaci. Sve njihove probleme vezane za školu rešavamo zajedno i otovreno. I roditelji i škola pružili su mi veliku podršku nakon ovog događaja, a direktorka je sama zakazala novi roditeljski sastanak naredne nedelje. Ja sam sada na bolovanju zbog rane na ruci, ali sve vreme sam u kontaktu i sa roditeljima i učenicima - dodaje on.

Nasilnik je odmah uhapšen

Goran T. (46) iz Likvadice kod Velike Plane upao je u Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu "Vuk Karadžić" naoružan automatskom puškom, a kod sebe je imao i ručnu bombu, pištolj i eksploziv.

Prve informacije ukazuju da je u pitanju psihički oboleo muškarac koji je hteo da napravi talačku situaciju u školi, ali je srećom osujećen u nameri.

Kako je preneo Pink, muškarac koji je otvorio vatru želeo je da izazove talačku situaciju u srednjoj školi kako bi mu se navodno obratio predsednik republike ili ministar unutrašnjih poslova.

#Slavoljub Stojadinović

'