AKTUELNO

Milan Tišma (45) i dvojica Albanaca u iznajmljenom stanu držali drogu, čija se vrednost procenjuje na pet miliona evra. Zaplenjeno im i oko 830.000 evra u kešu.

Srbin Milan Tišma (45), koji ima crnogorski pasoš, uhapšen je pre dve nedelje u Atini sa dvojicom Albanaca jer je u njihovom stanu pronađeno čak 104 kilograma kokaina i oko 830.000 evra u kešu! Tišma je označen kao šef moćnog narko-klana u Grčkoj, a zaplenjeni kokain procenjen je na oko pet miliona evra!

Naslednik Tišma se smatra naslednikom Martina Matijaševića, koji je "pao" u Atini krajem 2017. sa 135 kila kokaina

Prema pisanju grčkih medija, Tišma je Srbin rodom iz Hrvatske, a prebivalište mu je na crnogorskom primorju. Grčki mediji ga nazivaju "fantom iz Srbije" i "čovek duh", navodeći da su za njega zainteresovane policije Srbije, Italije i Španije.

Iz grčke policije potvrdili su da je ovaj slučaj trgovine kokainom rešio njihov Biro za droge u saradnji s američkom agencijom DEA.

- U sklopu dobro organizovane policijske akcije uspeli smo da uhapsimo tri stranca, među kojima je i vođa narko-klana - izjavio je general-potpukovnik grčke policije Petros Džefri i dodao:

- Locirali smo stan u Atini gde su članovi grupe skladištili drogu, kao i još jedan stan koji su koristili za podršku. Vrednost zaplenjenog kokaina na domaćem ilegalnom tržištu premašuje pet miliona evra!

Posredna veza sa Lukom Bojovićem

Grčki mediji pišu da je Milan Tišma bio u "poslovnim odnosima" i sa Jovom Đurovićem, kog je nepoznati napadač ranio 23. oktobra u Amsterdamu. To je bio treći pokušaj ubistva Đurovića, za koga se sumnja da je preuzeo kriminalne poslove njegovog brata Luke, koji je poginuo u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći u jesen 2013. godine. Stradali Đurović je bio jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, koji služi 18-godišnju kaznu zatvora u Španiji zbog organizovanog kriminala.

Portparolka policije Joana Rozioku precizirala je da su iz prvog stana oduzeta ukupno 104 kilograma kokaina, koji se nalazio u 102 paketa, s raznim logotipima. Deo droge pronađen je skriven i u kuhinjskoj rerni!

- Osim droge, zaplenjeno je i 828.565 evra, dve vagice za precizno merenje, dva automobila, 12 mobilnih telefona i propratna tehnika... Šef kriminalne grupe Milan Tišma bio je odgovoran za kupovinu, skladištenje i distribuciju velikih količina kokaina, kao i za praćenje klijenata i upravljanje novcem. Drugi uhapšeni bio je odgovoran za sigurnost i čuvanje droge, dok je zadatak trećeg bio da prikuplja novac i da predaje kokain kupcima.

Prema pisanju grčke štampe, smatra se da je Tišma nastavio da rastura kokain u Grčkoj posle hapšenja njegovog saradnika Martina Matijaševića (35) iz Vrbasa, koji ima hrvatsko državljanstvo. Matijašević je uhapšen početkom decembra 2017. godine u luksuznoj vili u Atini sa oko 135 kilograma kokaina.

Foto: Informer DN

Istragom je utvrđeno da je Martin snabdevao kokainom pripadnike atinskog džet-seta. Mediji su ga opisivali kao desnu ruku izvesnog Ivana, koji je organizovao nabavku kokaina sa albanskim narko-dilerima. Kasnije se ispostavilo da je Ivan zapravo Jovan Vukotić (39) iz Kotora, vođa "škaljarskog klana", koji je prošlog septembra uhapšen u turskom letovalištu Antalija, upravo po poternici Grčke.

Vukotić je tada izručen Srbiji i krajem novembra prošle godine osuđen na 15 meseci zatvora, ali samo zbog lažnog pasoša koji je koristio. Trenutno čeka izručenje u Crnu Goru, gde je optužen za pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja. 

#Droga

#Miloš Tišma

#Rerna

'