AKTUELNO

Društvenim mrežama kruži snimak sa sigurnosnih kamera na kom se navodno vidi trenutak ubistva polubrata lidera Severne Koreje, Kim Džong Una.

Ambasador Severne Koreje u Kuala Lumpuru izjavio je danas da je istraga malezijskih vlasti verovatnog ubistva polubrata severnokorejskog lidera politički motivisana i zahtevao zajedničku istragu uzroka njegove smrti.

- Istraga malezijske policije nije u cilju razjašnjenja uzroka smrti i traženja osumnjičenog, nego ima političku svrhu- rekao je ambasador Kang Čol novinarima.

Kang je rekao da je policija “prikačila sumnju” na Severnu Koreju i pozvao Maleziju i međunarodnu zajednicu da sarađuju sa Pjongjangom u zajedničkoj istrazi.

Malezijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo svog ambasadora u Severnoj Koreji na konsultacije i da je Kang pozvan da objasni svoje “neosnovane” optužbe.

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas novinarima da ima “apsolutno poverenje” da policija i doktori “veoma objektivno” rade svoj posao i da očekuje da Pjongjang razume da malezijske vlasti sprovode vladavimu prava.

Kim Džong Nam, stariji polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una, umro je prošle sedmice na aerodromu u Kuala Lumpuru, pošto je verovatno bio otrovan.

Na video-snimku s nadzornih kamera koji je objavila japanska televizija, vidi se žena kako prilazi Kimu s leđa i nekoliko sekundi mu nešto drži iznad lica. Kim je zatim prišao radnicima i obezbeđenju na aerodromu pokazujući na oči i tražeći pomoć.

Č.N.

#Kim Džong Nam

#Kim Džong Un

#Severna Koreja

'