AKTUELNO

Dečak je, nakon 24 sata, vraćen porodici, gotovo nepovređen. Motiv otmice najverovatnije je materijalne prirode.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević istakao je danas da je potraga za otetim dečakom Petrom Mitrovićem (13) na teritoriji Stare Pazove uspešno okončana, u roku od 24 časa. Nestanak je prijavljen u subotu na nedelju, oko pola sata iza ponoći, a sve vreme, kako ističe, porodica dečaka odlično je sarađivala.

SMS poruke odale otmičare

S tim u vezi, porodica je policiji dostavila prepisku starijeg i mlađeg sina Petra, koja je roditeljima bila jako sumnjiva, budući da je, navodno mali Petar, koristio vokabular i stil koji za njega nije karakterističan.

Foto: TV Pink Printscreen

Porodica je, kako ističe, u svakom trenutku bila dostupna i sarađivala sa policijom.

- Znali smo za svaki momenat, pa i onaj kada je majka imala komunikaciju sa mlađim sinom Petrom – kaže Kovačević. Ističe da su, u cilju pronalaska deteta, kapaciteti stavljeni u maksimalni pogon, uključene su sve raspoložive snage UKP i svi pripadnici MUP koji su mogli dati svoj doprinos.

- Svaki detalj smo pažljivo razmatrali, analizirali, poligrafski smo testirali više od 10 lica i tako smo sužavali spisak sumnjivih. Skinuli smo snimke sa video nadzora i sa privatnih objekata, što nam je i dalo rezultate i jako pomoglo u Petrovom pronalasku, budući da smo sa snimaka uočili pretrčavanje lica, vozilo sa specifičnim branikom, njegovo kretanje neprilagođenom brzinom, i za tim vozilom potom smo raspisali poternicu – kaže Kovačević.

Petar bio skrivan u kući duboko u šumi

Govoreći o objektu u kojem je Petar bio skrivan, Kovačević kaže da je udaljen na oko šest kilometara kroz šumu i da se nalazi na nepristupačnom terenu.

- Tu noć sam video blagi užas, a kako smo locirali objekat ostaviću kao malu tajnu srpske policije – kaže Kovačević. Dete je, kaže, u ovom objetku provelo 23 sata, a uslovi su bili užasni, te je dečak unutra boravio bez struje, vode, i u šipražju duboko u šumi. Po pronalasku dečak je, prema rečima Kovačevića, iznenadio svojom snagom.

Foto: informer.rs

- Petrove psiho-fizičke karakteristike bile su izuzetno stabilne i mentalno je bio izuzetno jak. Na sreću, žrtava nije bilo ni sa jedne, ni sa druge strane. Jedan od otmičara bio je sa detetom i blagovremenom reakcijom policije lišen je slobode. Prethodno je drugo lice uhapšeno, a na osnovu identifikacije sa video snimka – kaže Kovačević.

Dečak je, objašnjava, preuzet u 23:45 u nedelju i cela priča zaookružena je jako brzo.

- Za mene je bilo iznenađenje da je jedan tako mali dečak tako hrabar i stabilan – dodaje načelnik UKP. Kaže da je na razrešavanju slučaja bio angažovan veliki broj pripadnika MUP, da je ministar Nebojša Stefanović dao maksimalnu logistiku i podršku, te da je čak bio i sa policijom na terenu.

- To je sjajna stvar i ovo nije ni prvi, ni poslednji put da je to uradio. U ime pripadnika policije ovom prilikom želim da mu se zahvalim na tome – kaže Kovačević.

Lažne vesti izuzetno loše utiču na istragu

Otmičari, kako kaže, nisu ni stigli da traže otkup, zahvaljujući brzoj reakciji policije. Ističe da se, u nedelju oko 22:30, u pojedinim medijima pojavila vest da je dete pronađeno i da su policijske snage krenule po njega, što nije bilo tačno, a moglo je da uzurpira istragu i dovede do lošeg ishoda i užasnih posledica.

- Otmičari su mogli da ubiju malog Petra i bace ga u reku! Siguran sam da građani imaju apsolutno poverenje u policiju, jer smo ga i zaslužili i samo ih molim da, dok radimo, vode računa kako bismo uspešno izvršili zadatak – kaže Kovačević.

Foto: Printscreen Youtube/Rtv Stara Pazova

Motiv najverovatnije materijalne prirode

Govoreći o počiniocima, kaže da su uhapšena trojica: otac (53), dvojica sinova (18,17) i još jedan tinejdžer (18). Svi oni su sugrađani u Staroj Pazovi, a porodica Mitrović je radnička, poznata, ugledna i imućna porodica koja se bavi zemljoradnjom.

- Mogu samo da pretpostavim da je motiv otmice bio materijalne prirode, ali do poziva za otkup nije došlo – kaže načelnik UKP i dodaje:

#Otmica

'