AKTUELNO

Pacijentkinja N.H (28) iz Novog Pazara teško je zaražena sepsom prilikom spontanog pobačaja u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u ovom gradu.

U nedelju uveče kada je prevezena u KC “Kragujevac” imala je sepsu, ugroženi su joj svi najvitalniji organi i bila je životno ugrožena. O tome u kakvom dramatičnom stanju se nalazila mlada žena govori i podatak da je smrtnost u ovakvim slučajevima i do 90 odsto.

Posle dijagnostifikovanja primenjena je najagresivnija trostruka terapija antibioticima. Međutim, nije došlo do pobojšanja i onda su lekari Urgentnog centra odlučili da primene kontinuiranu antiseptičku dijalizu koja se primenjuje svuda u svetu kada je to neophodno- kaže dr Predrag Sazdanović, vd direktor KC “Kragujevac” koji je nadgledao trodnevno dramatično lečenje pacijenkinje iz Novog Pazara.

Ova metoda se u Srbiji primenje još u na IKB u Sremskoj Kamenici, KOB “Dedinje” I Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju “Kliničkog centra Srbije”. Nakon primene ove metode u kome se kroz filtraciju krvne plazme eliminišu toksini nastali sepsom i ubrzava rad vitalnih organa, N.H. je izašla iz stanja opasnog po život. Rizik je smanjen za preko 80 odsto u odnosu na stanje u kome je primljena u KC “Kragujevac”.

– Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze, svi su izgledi da će pacijentkinja preživeti posle vrlo teškog stanja u kome se nalazila – kaže dr Sazdanović.

Za sada nije poznato kako se trudnica prilikom spontanog pobačaja zarazila do sepse u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u Novom Pazaru, niti šta je uzrok teškog trovanja celog organizma.

#Kragujevac

#Lekar

#trudnica

'