AKTUELNO

Odbrana Jovana Vukotića (38) žalila se danas na odluku Višeg suda u Beogradu kojom je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje Crnoj Gori, jer se Vukotić protivi izručenju.

Crna Gora Vukotića traži zbog sumnje da je učestvovao u tri pokušaja ubistva u Kotoru 2016. godine i veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Na rešenje višeg suda, žalbu je uložila njegov branilac advokat Zora Dobričanin Nikodinović, a o žalbi će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

Nakon pravosnažnosti sudskog rešenja, konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Srbije.

Odlučujući o molbi Crne Gore, Viši sud u Beogradu doneo je 26. septembra rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Vukotića pravosudnim organima Crne Gore radi vodenja krivicnog postupka pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju i krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija po Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Ovaj Kotoranin u Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanja pasoša, a kazna mu ističe u decembru. On je u Beogradu u februaru ove godine pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov, a tu kazna u koju mu je uračunat i pritvor, treba da odsluži u Srbiji.

Foto: Tanjug

Crnogorske vlasti ga traže zbog tri pokušaja ubistva, a ranije je u Beogradu u pritvoru saslušan i povodom sumnji Crne Gore da je u toj zemlji utajio porez.

Osumnjičen je da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Tom prilikom sa Vukotićem se u vozilu nalazio njegov otac, dok je sa oštećenom u vozilu bila njena maloletna ćerka čiji je život ovom prilikom takođe doveden u opasnost, navela je ranije u saopštenju crnogorska policija.

Takođe pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni su i Milić Minja Šaković i Igor Dedović, prenele su ranije podgoričke Vijesti.

Vukotić je u pritvoru u Beogradu od septembra 2018, a pritvor mu se uračunava u kaznu zatvora, što znači da će na slobodu izaći u decembru ove godine.

On je 10. septembra 2018. godine bio uhapšen u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

#Izručenje

#Jovan Vukotić

'