AKTUELNO

Viši sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene pretpostavke za izručenje Jovana Vukotića (38) Crnoj Gori, koja ga sumnjiči zbog tri pokušaja ubistva u Kotoru 2016. godine i veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Na rešenje višeg suda, Vukotić ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana, saopšteno je danas iz Višeg suda u Beogradu. Nakon pravosnažnosti sudskog rešenja, konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Srbije.

Vukotić inače ima i sprsko i crnogorsko državljanstvo. U saopštenju suda se precizira da je krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Vukotića pravosudnim organima Crne Gore radi vodenja krivičnog postupka pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju i krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija po Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Inače, ovaj Kotoranin u Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanog pasoša. On je u Beogradu u februaru ove godine pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov, a ta kazna mu ističe u decembru i treba da je odsluži u Srbiji.

Crnogorske vlasti ga traže zbog tri pokušaja ubistva, a ranije je u Beogradu u pritvoru saslušan i povodom sumnji Crne Gore da je u toj zemlji utajio porez. Osumnjičen je da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog od, kako se veruje, vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Tom prilikom sa Vukotićem se u vozilu nalazio njegov otac, dok je sa oštećenom u vozilu bila njena maloletna ćerka čiji je život ovom prilikom takođe doveden u opasnost, navela je ranije u saopštenju crnogorska policija. Takođe pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni su i Milić Minja Šaković i Igor Dedović, prenele su ranije podgoričke Vijesti. Vukotić je u pritvoru u Beogradu od septembra, a pritvor mu se uračunava u kaznu zatvora, što znači da će na slobodu izaći u decembru ove godine.

On je 10. septembra 2018. godine bio uhapšen u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

#Jovan Vukotić

#Sud

#Škaljarski klan

'