AKTUELNO

G.M. (33) koja je krajem avgusta ostavila svoju tek rođenu bebu u kontejneru pored svog stana u Žarkovu, optužena je za znatno lakše krivično delo od teškog ubistva u pokušaju, pošto je veštačenje ustanovilo da je patila od postporođajne depresije.

Protiv nje je optužni predlog sudu podnelo Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je slučaj preuzelo od Višeg javnog tužilaštva.

Optužnim predlogom od 13. septembra G.M. se tereti za krivično delo "pokušaj ubistva deteta pri porođaju", za koje je zaprećena do pet godina zatvora, rečeno je Tanjugu u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

Prvobitno je bila osumnjičena za teško ubistvo u pokušaju deteta za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Njoj je u međuvremenu ukinut pritvor, koji joj je bio određen nakon hapšenja, pa se sada brani sa slobode. U narednom periodu sud bi trebalo da zakaže početak suđenja.

Krivično delo "ubistvo deteta pri porođaju" u zakonu glasi: "Majka koja liši života svoje dete za vreme porođaja ili neposredno posle porođaja, dok kod nje traje poremećaj izazvan porođajem".

G.M. je inače na saslušanju u tužilaštvu priznala da je bebu ostavila i iznela svoje razloge za takav postupak. Kako se sumnja, G.M. je dete rodila u stanu bez lekarske pomoći a potom stavila u plastičnu kesu i ubacila u kontejner u blizini stana u naselju Žarkovo.

Bebu je u plastičnoj kesi u kontejneru pronašao penzioner Slobodan Cvetković, dok je prema pisanju medija, šetao svog psa. Beba je potom smeštena u dečiju kliniku u Tiršovoj i živa je. Inače, G.M. već ima jednog sina od sedam godina i nije socijaln ugrožena. Živi u zajednici sa svojim ocem i oboje su zaposleni.

#Beba

#Žarkovo

'