AKTUELNO

Niška policija uhapsila je I. S. (37) iz okoline Aleksinca zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je na teritoriji Sent Galena u Švajcarskoj prodavala heroin.

On je uhapšen u velikoj policijskoj akciji u saradnji sa pripadnicima Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, Višim javnim tužilaštvom u Nišu i policijom Švajcarske Konfederacije.

Policija je saopštila da se sumnja se da je I. S. vrbovao četiri osobe iz okoline Aleksinca da odlaze u Švajcarsku i prodaju heroin uživaocima u Sent Galenu.

- Policija je, osim I. S., u okolini Aleksinca uhapsila dvojicu pripadnika organizovane kriminalne grupe V. A. (27) i L. R. (32), dok su u martu 2017. godine u Sent Galenu uhapšeni D. Đ. (28) i F. P. (34), kod kojih je tada pronađeno 1,6 kilograma heroina, 970 grama paracetamola i dve vagice sa tragovima opojnih droga. Sumnja se da su njih četvorica, po instrukcijama I. S., u Sent Galenu skladištili, razmeravali, paketirali i prodavali heroin - saopštila je niška policija.

Kako "Blic" saznaje, članovi kriminalne grupe su komunicirali Vajberom koristeći pseudonime umesto pravih imena i prezimena, a novac od prodate droge su slali u Srbiju - autobusom.

- I. S. je slao Vajberom instrukcije ostalim članovima kriminalne grupe kako da rade. U toj komunikaciji nisu koristili prava imena već pseudonime. Tako je I. S. bio XXX, L. R. je bio "bradati", V. A. "mali", D. Đ. "tanki", a F. P. "moljac". Zanimljivo je to da su u švajcarskoj razvili "biznis" do te mere da su imali "stalne mušterije" koje su od njih mesečno kupovale istu količinu droge. Dvojica muškaraca su tražila uvek po 10 grama, jedan muškarac je mesečno kupovao 100 grama, a jedna žena 50 grama heroina. Novac od prodaje droge su slali u Srbiju preko vozača autobusa, mesečno od 5.000 do 6.000 švajcarskih franaka. Dileri su išli u Švajcarsku na smenu po dvojica, pa su tako V. A. i L. R. uhapšeni dok su bili u Srbiji. Operativnim radom policije otkriven je organizator grupe, a dokazi su obezbeđeni putem međunarodne pravne pomoći, kaže izvor.

Policija je pretresom stana V. A. zaplenila oko 425 grama marihuane, vagicu sa tragovima opojnih droga i novac za koji se sumnja da je stečen prodajom narkotika.

- Zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, osumnjičenima I. S., V. A. i L. R. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu odredio im je pritvor do 30 dana. Zbog istog krivičnog dela, D. Đ. i F. P. su pravosnažno osuđeni u Švajcarskoj, saopštila je policija.

Nastavak uspešnih akcija srpske i švajcarske policije

Ova akcija samo je nastavak uspešne saradnje srpske i švajcarske policije i Višeg tužilaštva u Nišu na suzbijanju trgovine narkoticima. Kako je "Blic" pisao, u septembru 2017. godine uhapšeno je šest osoba osumnjičenih da su kao članovi međunarodne kriminalne grupe trgovali heroinom, kokainom i marihuanom. Prilikom pretresa stanova osumnjičenih u Nišu i Prokuplju tada je pronađena manja količina kokaina, više SIM kartica švajcarskih mobilnih operatera, spisak imena sa brojevima telefona osoba kojima su, kako se sumnja, prodavali drogu u Švajcarskoj, kao i određena količina dinara i švajcarskih franaka za koje se sumnja da potiču od prodaje narkotika.

Prema navodima policije, sumnjalo se da je ova grupa angažovala ulične dilere koji su odlazili u Švajcarsku i na području Sent Galena, u gradovima Štad, Roršarh, Gosau, Goldah i Arbona prodavali drogu tokom 2016. godine.

#Diler

#Hapšenje

#Švajcarska

'