AKTUELNO

Umesto završnih reči, pred Specijalnim sudom totalni obrt. Darko Šarić zatražio je izuzeće predsedavajućeg sudije Siniše Petrovića, jer sumnja u njegovu nepristrasnost.

Razlog - pisano obrazloženje prvostepene presude za trgovinu drogom u kojem je sudija Petrović izostavio ključni deo.

Pre zahteva za izuzeće, Šarić je pitao sudiju: "Zašto u pisanom obrazloženju presude niste naveli da ste odbili da mi oduzmete 47 miliona evra, jer nije dokazano da potiču od droge, a to ste izgovorili prilikom objave presude? Kako ja sada da očekujem da imam pravično suđenje. Vi krijete rečenicu koju ste izrekli."

Advokat Radoslav Baćović kaže da se upravo nedostajućom konstatacijom dokazuje da je sav novac kojim je Šarić raspogao legalan i ističe da se postavlja pitanje šta je sa pritvorom, s obzirom da u Rešenju za određivanje pritvora stoji da raspolaže novcem koji mu može poslužiti za bekstvo.

Foto: Pink.rs.

- Baš zato se neko naknadno setio da ne bi bilo dobro da u predmetu postoji trag od tome - dodaje branilac.

S obzirom da se, od kada postoji Specijalni sud, snima svaka reč izgovorena u sudnici, Šarićevi branioci zatražili su audio zapis izricanja presude, međutim dobili su hladan tuš.

- Sudija nije dostavio tonski zapis sa obrazloženjem da snimanje nije vršeno, da bi, kada smo mu dostavili dokaz, Zapisnik sa izricanja presude u kome je konstatovano da se vrši snimanje, Naredbom izmenio taj zapisnik, pa umesto vršeno upisao da tonsko snimanje nije vršeno - objašnjava Baćović.

To što je sudiji Petroviću bilo potrebno čak 7 meseci da napiše presudu sigurno ne znači da je u međuvremenu zaboravio šta je rekao, kažu branioci, naprotiv, ističu da je jasno da izostanak ključne rečenice predstavlja dokaz da je neko izvršio pritisak na sudiju, jer reći da tužilastvo nije dokazalo da novac potiče od prodaje droge automatski znači i oslobađanje od optužbi za pranje novca.

Foto: Pink.rs.

#Darko Šarić

#Sudija

'