AKTUELNO

Sutra tačno u 11 časova pred višim sudom u Katanićevoj počinje suđenje decenije, a jedini osumnjičeni za ubistvo pevačice iz Borče Jelene Krsmanović Marjanović, njen suprug Zoran, izneće svoju reč.

Porodica ubijene pevačice pre više od dve godine je angažovala je Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada, koji je došao do otkrića da pevačica nije ubijena na nasipu.

Nenad Šipka, direktor tog centra i danas stoji pri tvrdnji da Jelena nije ubijena na nasipu.

- Jelena udarce, ubode ili bilo koju drugu vrstu povrede nije dobila ni na tlu nasipa, ni u vodi kanala. Što znači, kao što sam rekao, udarce koji su u krajnjoj meri doveli do njene smrti ona nije zadobila na tlu nasipa i u vodi kanala. S tim u vezi, ni Zoran ne može biti počinilac tog dela, onako kako navodi optužnica, iz prostog razloga, jer se to nije desilo na kanalu – smatra Šipka.

Kako dodaje, da se događaj nije desio na kanalu potvrđeno im je i sa jednog medicinskog fakulteta iz Hrvatske.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Oni su imali prilike da vide fotografije sa lica mesta, iz naših medija. Ja sam od njih dobio mejl u kojem čitava jedna njihova ekipa pojašnjava mehanizme povređivanja i da je Jelenina glava morala biti oslonjena na tlo prilikom zadavanja udaraca. Zbog karaktera rana, probojne rane na glavi, oblika rane, ukazuje da je Jelena udarce zadobila na način da je glava bila oslonjena na tvrdu podlogu. Sa tim se složio i veštak iz Srbije, Božić, a naravno, to su rekli i naši saradnici, koji su učestvovali u 3D rekonstrukciji – kazao je Šipka.

Ako se ostane pri stanovništvu da se ubistvo desilo na nasipu, Zoran je slobodan čovek.

Prema njegovim rečima, u Jeleninim plućima nije pronađena znatna količina vode koja je morala biti u njenim plućima, da se događaj desio u vodi kanala.

Foto: RTV Pink

Odgovarajući na pitanje da li misli da će suđenje Marjanoviću otkriti ubicu Šipka kaže da je pomalo nekorektno govoriti neke stvari pred početak suđenja i dodaje da je njegovo mišljenje da ukoliko se ostane pri stanovništvu da se ubistvo desilo na nasipu, Zoran Marjanović je slobodan čovek.

- Očekujem da će advokati odbrane koji su me napadali u toku suđenja, svim silama koristiti nalaze Centra za forenzička istraživanja koja i najviše idu u korist Zoranu, u korist njegove odbrane – smatra Šipka i dodaje:

Ja lično se neću preterano mešati u ovaj slučaj, ne verujem ni da ću otići na suđenje bilo koje, jer po meni, što sam nekoliko puta rekao, ovo suđenje je postalo farsa. Ja ovo suđenje gledam kao farsu.

Komentarišući svoju raniju izjavu, da očekuje da će se Zoranu suditi za saučesništvo, Šipka kaže da je dobio informaciju da će se u toku postupka izmeniti optužnica i da će se Zoranu Marjanoviću suditi za pomaganje.

Foto: RTV Pink

- O tome je bilo reči i u jednoj televizijskoj emisiji. Naravno, to je čisto pravna stvar, to nije naš stav, mi se bavimo materijalnim tragovima. Ponavljam, udarce koji su u krajnjoj liniji doveli do njene smrti, Jelena nije zadobila na tlu nasipa i u vodi kanala – kazao je Šipka.

Ubistvo je počinio ili ljubavnik ili muž, ako ljubavnika nema...

Kriminolog Zlatko Nikolić za naš portal kaže da je, što se njega tiče, Zoran Marjanović jedini mogući ubica sa kriminloškog aspekta.

- Sa procesnog aspekta ne mogu da tvrdim ništa, jer nisam učestvovao u istrazi. Mislim da je napravljeno puno prljavština i gluposti i zbog toga on varira između tih pukotina koje su napravljene. Konačno su tužioci, odnosno istraga doneli dovoljno dokaza da i Apelacioni sud potvrdi optužnicu – naveo je Nikolić i dodao da je sada sve na procesnim stručnjacima.

Foto: RTV Pink

Nikolić je primetio da Zoran Marjanović nije slučajno uzeo pet advokata, mada to nije nelegitimno.

- Uzeo je pet advokata da ga brane, to dosta košta. I oni za te pare stalno viču: „nevin, nevin“ – istakao je Nikolić i ocenio da se mnogo nepotrebne buke i prašine diglo samo zato što se radilo o estradnoj umetnici.

Foto: TvPink Printscreen

On je dodao da je zagovornik strogih i preciznih pravila ponašanja tužioca i odbrane, te da mu se ne dopada a priori taj anglosaksonski pritup, odnosno težnja da se završi što pre, a pravda se ne traži.

- Mene ne zanima da je on kriv ako ne mogu da mu dokažu. Tema je ovde da li je on sa kriminološkog aspekta ubica. Da. Da li će biti to i dokazano u procesnom delu? Ne znam! To zavisi od mnogih umeća, tužioca da dokaže optužnicu i umeća odbrane da poništi, a naročito na redukovano pravo suda i sudije da zaključuju po onome što možda i nije materjalno dokazano, ali da je logika stvari u pitanju. To je slobodno sudijsko uverenje. U nekim kriminalnim radnjama je to nužna postavka u procesnom delu - dodao je Nikolić.

Foto: Portal Republika, Facebook

- Takva ubistva čine samo supruzi ili ljubavnici. To sam rekao i u ovom slučaju. Ako ne dokažu ili pronađu da je bilo ljubavnika, onda je ubica samo muž jer sve preko tri udarca je osveta, a narcisoidi patološki tipovi kao štoi je ovaj traže i izazov i strategiju umesto samoubistva kako to čini preko 80 odsto njih –rekao je on.

Istakao je da ubistvo iz strasti nije opisano ni u jednom krivičnom zakoniku jer je to motiv, ali mora da se ima u vidu kod istrage i u forenzičkom problem.

Zoranov advokat očekuje oslobađajuću presudu

Advokat Veljko Delibašić smatra da Tužilaštvo nema ni jedan jedini dokaz koji bi ukazivao da Zoran ima bilo kakve veze sa tim krivičnim delom tako da je izvesno da će u konačnosti presuda biti oslobađajuća.

- Naravno neophodno je da prođe zakonska procedura tako da se kao blanilac radujem početku suđenja da se što pre obelodani javnosti kompletan spis i da nevin čovek bude na kraju oslobođen – kaže Zoranov advokat.

Foto: Media Centar Beograd

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku tužilac je optužio samo Zorana Marjanovića i ne postoji niko ko bi na bilo koji način bio osumnjičen da je na bilo koji način umešan u ovo krivično delo.

- Činjenica da dva puta nije potvrđena takva optužnica govori u prilog tome da će biti doneta oslobađajuća presuda – dodao je on.

Sestra ubijene pevačice Teodora Krsmanović nije bila raspoložena za razgovor.

Kratko je rekla da ne želi više da se spominje u medijima i da joj ti predstavlja problem u privatnom životu.

Krsmanovićava je ranije za Pink rekla da porodica nije bila zadovoljna brzinom istrage državnih organa i da su ih boleli natpisi u novinama o tome kako je Jelena Marjanović ubijena - od terorije da je ubistvo počinio kamiondžija, čovek sa štapom, ljubavnik...

Foto: Printscreen

- Posebno nas je pogodila priča o ljubavniku jer smo je najbolje poznavali, znamo da je to neistina – navela je tada sestra ubijene pevačice.

Kako je istakla, zbog toga su odlučili da angažuju Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada.

Krsmanovićeva je tada ispričala da je Jelena bila u kontaktu sa porodicom i da se svakodnevno čula sa majkom Zoricom, posebno imajući u vidu da je bila teško bolesna. Sestra ubijene pevačice je govoreći o poslednjem telefonskom razgovoru Jelene i njene majke, navela da je Zorica na kraju nije bila sigurana da je to bio Jecin glas.

Foto: Facebook

- Mislim da je poziv usledio nakon što je majka zvala Jelenu – dodala je Krsmanovićeva, koja je za sestrin nestanak saznala tek uveče. Kako je dodala ne zna kada je ostala rodbina dobila tu informaciju, ali pretpostavlja u isto vreme kada je Jelenin muž Zoran to javio Zorici.

Foto: TvPink Printscreen

Indi nije pozvana na suđenje: Verujem da Zoran nije kriv

Pevačica Indira Aradinović Indi rekla je za Pink.rs da neće ići na suđenje Zoranu Marjanoviću jer nije pozvana.- Iako se spekulisalo po medijima, neću ići na suđenje, jer nisam ni pozvana. Iskreno, verujem da Zoran nije kriv i da nije ubica. Bila sam dobra sa Zokijem i Jecom, žao mi je što im se to dogodilo, jako mi je žao što je neko mlad izgubio život - navela je Aradinović.Kako je dodala, najteže je komentarisati kada mrtva usta ne mogu da govore.

Pročitajte još: ’NEMA TOG HOROR FILMA KOJI BI OPISAO PAKAO KOJI JE MENE SNAŠAO’ - Prvi intervju Zorana Marjanovića nakon svirepog ubistva Jelene - NAJEŽIĆETE SE KADA ČUJETE NJEGOVE REČI! (VIDEO)

#Jelena Marjanović

#Zoran Marjanović

'