AKTUELNO

Na saslušanju u Tužilaštvu, Davor Pernić (35), osumnjičen za masakr u Jabukovcu, izneo detalje zločina. Otkrio imena dvojice Jabukovčana od kojih je, navodno, kupio pištolj i pušku. Na salaš došao sa fantomkom i u rukavicama

Davor Pernić (35), osumnjičen za četvorostruko ubistvo u selu Valja Vratne kod Negotina, priznao je istražnim organima da je sam napravio prigušivače za svoja oružja kojima je počinio zločin.

On se tereti da je 7. avgusta pre podne hladnokrvno ubio Raju Kazimirovića (72), njegovu majku Dragicu (93), sestru Ljubinku Oprikić (76) i sestričinu Draganu Jozeljić (53) na njihovom salašu u mestu Valja Vratne, na tromeđi Jabukovca, Vratne i Urovice. Budući da je i u selu poznat kao vrsni mehaničar, prigušivače je napravio lako i brzo, od materijala koje je već imao, a navodno gledajući tutorijale na internetu.

Foto: Printscreen Facebook/Davor Pernic

Ubica je priznao i od koga je kupio pištolj i pušku kojim su počinjena ubistva, ali i ostalo oružje koje je pronađeno zakopano u bagremaru salaša na kojem je živeo njegov otac Slaviša Pernić.

Automatski pištolj "škorpion" i poluautomatsku malokalibarsku pušku, koje su korišćene u zločinu, kao i dve malokalibarske puške, jednu poluautomatsku i jednu gasnu pušku, Davor je naveo da je kupio od dvojice meštana Jabukovca. Ovi njegovi navodi se proveravaju, i ukoliko se potvrde, protiv tih osoba će biti podnete krivične prijave.

- Do najsitnijih detalja, smiren, bez trunke nervoze, opisao je svoje motive da počini ovaj monstruozni zločin - ispričao nam je izvor blizak istrazi. - Rekao je da je to učinio iz straha da ga ne identifikuju, iako je na Rajin salaš došao maskiran, sa fantomkom na glavi i u rukavicama, kako ne bi ostavio nikakve tragove.

Sve je to, tvrdio je Pernić pred istražnim organima, učinio da pomogne ženi sa kojom se mesecima dopisivao na društvenim mrežama jer boluje od karcinoma grlića materice. Navodno mu se ona požalila da joj suprug, koji radi u inostranstvu, ne daje novac, pa je rešio da joj pomogne.

Foto: TvPink Printscreen, Privatna Arhiva

Kada mu se jednom prilikom požalila telefonom da je neko maltretira, jednom čoveku je, pričaju meštani, pucao u nogu, u nameri da ga zastraši, a ovaj, budući da je živeo kod tasta u kući, to nije smeo da prijavi. Veruje se i da će svi ovi navodi takođe biti provereni. Ipak, mnogi u Jabukovcu sumnjaju u priču, pa i Davorovi najbliži, da je uopšte bio sa nekom devojkom u vezi.

Davor je, inače, Raju Kazimirovića označio kao čoveka koji ima para, jer je "cicija i štedljiv čovek". I sam je čuo priče o tome kako je Raja nedavno pitao gde da zameni banknote od po 500 evra, jer je mislio da će uskoro biti nevažeće.

Dobro su mu bile poznate i druge priče o Rajinoj štedljivosti, od one kako je najmoderniji traktor kupio za keš, pa do toga da je čak i novac podigao iz banke jer je kamata bila niska. Znao je i gde živi, budući da je Jabukovčanin. Tako je na njegov salaš i pošao s namerom da od Rajine majke Dragice, žene u desetoj deceniji, iznudi novac.

Međutim, iznenadile su ga gošće iz Nemačke, za koje u selu nije čuo da su došle. Navodno je u jutarnjim satima, dok je Raja bio na njivi, ušao u dvorište Kazimirovića, ali ga je, navodno, Rajina sestra pojurila sekirom.

Foto: mup.gov.rs

U prvom trenutku je pobegao, ali se vratio, navodno iz straha da ga ne identifikuju. Dragicu je, kako se sumnja, ubio prvu, sa dva metka u glavu, a potom i njenu unuku Draganu Jozeljić, na isti način. Ljubinka je usmrćena hicem u predelu usana.

Kako je Davor ispričao pred tužiocem, nakon ubistva žena ušao je u kuću i u sobi, u kojoj je na brzinu napravio letimičnu premetačinu, pronašao 200 evra, a u gornjoj kući oko 36.000 dinara. Iako meštani veruju da je Raja imao u šteku veću količinu novca, u torbi u kući pronađeno je 8.000 evra, a u tašnama majke i ćerke, Ljubinke i Dragane, još 2.000 evra, što Davor nije video, jer je žurio da pobegne.

Raju je ubio poslednjeg, kada se vratio sa njive sa balama sena. U njega je "sasuo" četiri metka, a petim ga je "overio", jer mu se učinilo da "mrda".

Svojim žrtvama je pokrio lica, jer mu je, kako je rekao, bilo gadno ga ih gleda, a po povratku s mesta zločina dugo je povraćao. Redovno je pratio i vesti u medijima o ubistvima, a navodno i komentarisao da nije baš sve onako kako mediji javljaju.

Foto: Printscreen YouTube/ Zamediatelevizija

Očekuje se da će Više javno tužilaštvo za ovaj zločin tražiti kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora, budući da kazna doživotnog zatvora stupa na snagu tek od 1. decembra. Inače, Davor P. se vodi kao neosuđivan, jer mu je kazna koju je dobio zbog prinude 2004. izbrisana iz kaznene evidencije.

Ubica će biti poslat na psihijatrijsko veštačenje. Tu bi trebalo da se utvrde "psihičko stanje i psihički odnos prema preduzetim radnjama i ostvarenim posledicama".

Istinitost Davorovog priznanja u vezi sa oružjem kojim je izvršio ovo četvorostruko ubistvo trebalo bi da uskoro potvrdi balističko veštačenje, budući da je iskopano oružje poslato na analizu.

#Jabukovac

#Ubica

'