AKTUELNO

Policija je pronašla i uhapsila majku za koju je sumnja da je juče ostavila tek rođenu bebu u kontejneru u beogradskom naselju Žarkovo, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da joj je određeno policijsko zadržavanje (do 48 sati), a da očekuje da će odgovarati za teško delo i da će tužilaštvo tražiti da joj se odredi pritvor.

- Nema ništa što može da opiše kada u kontejneru nađete mali život. Srećom, živo dete, koje je pod ozbiljnim nadžorom lekara i koje pokazuje dobar opravak nakon svega toga - rekao je Stefanović.

Dodao je da mu je žao što ljudi ne razumeju koliko se neki bore da imaju decu, koliko se muče i žele da usvoje dete, a onda neko uradi ovakav, kako je rekao, bezuman, monstruozan potez.

- Ne mogu kao roditelj da razumem da se neko odrekne takvog malog života - dodao je Stefanović. Drago mu je, kaže, što je dete živo i zdravo.

- Krivičnim sankcijama se niko nikada ne raduje, ali su neophodne da se pokaže da tako nešto ne moze da se dešava - podvukao je ministar.

On je naveo da postoji mnogo institucija u zemlji koje mogu da pruže svaku vrstu pomoći, kojima građani mogu da se obrate, te da nema da učine bilo šta nažao sebi ili drugima.

- Hvala svima koji su na treptaj oka reagovali da dete bude zbrinuto - zaključio je Stefanović.

Podsetimo, beba, koja je juče ujutru pronađena, nalazila se u plastičnoj kesi u kontejneru, a nađena je sa posteljicom.

Dete je trenutno u univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, odakle kažu da je maleni pacijent u dobrom opštem stanju i da nema nikakvih povreda.

Direktor Tiršove Siniša Dučić rekao je da je beba odmah po prijemu detaljno pregledana od strane pedijatra, ortopeda i neurohirurga.

Peta ostavljena beba od početka godine

Posebni savetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koja je napuštena od strane roditelja i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja deteta, deo odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad.

- Veoma smo zabrinuti zbog ovakvog načina ostavljanja deteta, jer time joj je ugrožen život, što zaista ne sme da se dešava. Eventualni način za rešavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumevati anonimni porođaj u toplim sobama - naglasio je Vulević.

#Dete

#kontejner

#Žena

'