AKTUELNO

Na Francuskoj rivijeri, tačnije u Kanu, juče je uhapšen Marko Đorđević (32), za kojim je prošle godine raspisana međunarodna poternica zbog ubistva Luke Radulovića (37) u jednoj beogradskoj pivnici.

Đorđević je, kako navode francuski mediji, primećen u četvrtak uveče, da bi dan kasnije u jutarnjim satima bio uhapšen.

- Begunac, koji je na međunarodnoj poternici i koji je mesecima bio neuhvatljiv, očigledno je želeo porodični odmor na sunčanoj rivijeri. Iznajmio je veoma veliku kuću u Mužinu - piše jedan francuski portal.

Navodi se i da je čitava akcija prošla bez problema, ali da je bila teška zbog prisustva porodice, odnosno dvoje dece i žene.

Đorđević, za koga se spekuliše i da je blizak kriminalnom klanu "Amerika", je nakon hapšenja predat javnom tužilaštvu u Provansi, koje je zaduženo za dalje postupanje kada je reč o izručenju srpskim vlastima. Po nalogu Srbije, u kojoj mu preti kazna od 40 godina zatvora, za njim je bila raspisana crvena Interpolova poternica.

Osim njega, poternica je raspisana i za njegovim saradnikom Srđanom Kukoljem. Kako su mediji tada pisali, Đorđević je Raduloviću tada prišao, opsovao ga i pucao u njega, nakon čega je pobegao automobilom koji ga je čekao ispred lokala, ispod beogradskog Brankovog mosta.

Foto: Tanjug

Spekulisalo se da su motiv ubistva nerasčišćeni lični odnosi.

Do Đorđevićevog hapšenja je došlo zahvaljujući saradnji tima ENFAST (Evropska mreža odbeglih aktivnih timova za pretragu), sačinjenog od agenata iz Italije, Srbije, Slovenije i Francuske.

Operacija je započela kada je srpski ENFAST tim aktivirao italijanske kolege, sastavljene od policajaca, karabinjera i finansijera Službe za međunarodnu policijsku saradnju Centralne uprave kriminalističke policije, tako što su pratili kretanje bliskih članova Đorđevićeve porodice.

Tačnije, praćene su njegova majka, sestra i njegova supruga sa dvoje dece-blizanaca, koji je trebalo da se vrate u Srbiju letom iz Milana 23. avgusta. Istražni tim odmah je rekonstruisao kretanje porodice, uspevši da identifikuju sredstva od 16. avgusta po dolasku u Italiju, na istom aerodromu u Milanu.

Pošto se radilo o kombiju sa slovenačkim registarskim tablicama, slovenački tim ENFAST bio je odmah aktiviran i utvrdio da je vozilo iznajmljeno. Slovenačka policija rekonstruisala je rutu kombija do njegovog krajnjeg odredišta u Francuskoj, u poznatom i turističkom gradu Kanu.

Posao tu preuzima francuski tim ENFAST koji je identifikovao vilu u kojoj je Đorđević bio sa porodicom bio tokom letnjeg odmora, uhapsivši ga ubrzo nakon toga, pišu italijanski i francuski onlajn mediji.

Podsetimo, ubistvo Luke Radulovića desilo se 18. aprila prošle godine u jednom beogradskom klubu na privatnoj proslavi. Đorđević se tu sreo sa Radulovićem, u koga je ispalio smrtonosne hice naočigled brojnih gostiju.

Iz lokala je pobegao, dok ga je napolju čekao saradnik Kukulj. Veruje se da su njih dvojica ubrzo nakon toga napustili teritoriju Srbije, ilegalnim prelazima, i da su utočište našli u nekoj od susednih zemalja.

#Francuska

#Hapšenje

#Luka Radulović

#Ubistvo

'