AKTUELNO

Nebojša Jović(60) zvani Macan-Puja iz Smoljinca, opština Malo Crniće, u utorak oko 17 sati utopio se u Smoljinačkom jezeru dok je pecao ribu.

Njegovo telo uz pomoć čamca izvukli su pripadnici spalilačke jedinica Sektora za vanredne situacije, oko 20 sati. Telo je sanitetom radi obdukcije preneto u požarevačku bolnicu.

Prema rečima meštana Smoljinca nesrećni Jović svakog dana išao je da peca ribu na jezeru koje se nalazi par kilometra od centra sela.

- U utorak oko 12 sati video sam Macana kako sa štapovima ide prema jezeru. Upitao sam ga: „ Gde ćeš Macane? - a to je pitanje upućeno pecarošu ravno kletvi jer oni smatraju da ako im takvo pitanje neko uputi od ulova nema ništa. On me je samo mrko pogledao i krenuo dalje, priča jedan meštanin Smoljinca.

Foto: Informer/Momčilo Veljković

Jovićev komšija Ljubivoje Rajić (68) kaže da se „Macan“ utopio oko 17 sati i da je policiju o tome obavestio jedan pecaroš iz Šapina koji je pecao na suprotnoj strani jezera.

- Čim sam saznao šta se desilo uputio sam se ka jezeru. Tamo je već bila pristigla policija i sanitetska kola. Mislim da je bilo oko sedam sati uveče kada su specijalci čamcem počeli da vade telo nesretnog „Macana“. Video sam ga da je plutao na desetak metara od obale potrbuške sa zagnjurenom glavom. Maltene kao da stoji u vodi sa uronutom glavom. Meni je rekao taj pecaroš da je Macan svukao majcu sa sebe i stavio je preko papuča, a na nju mobilni telefon, dok je pored ostavio zelenu vojničku torbu. Ušao je u vodu napravivši dva tri koraka. Sledećeg trenutka je potonuo ispruživši ruke iznad vode. Ne znam kako se utopio jer je tu jezero plitko, sa puno mulja. Neki kažu da je to namerno uradio a, inače, on je znao da pilva. Petnaestak minuta kasnije njegovo telo je isplivalo i počelo je da pluta na jezeru sve dok ga specijalci nisu izvadili - priča Jovićev komšija.

Foto: Informer/Momčilo Veljković

Inače, prema rečima njegovog komšije Jović je bio veoma siromašan i živeo je u trošnoj kućici na kraju sela sa starom i bolesnom majkom i godinu dana mlađim bratom Slavoljubom. On i majka primali su socijalnu pomoć i od toga se izdržavali, kao i od novca koji je Jović zarađivao koseći travu i skupljajući razno voće.

U trošnoj kući sklonoj padu zatekli smo Nebojšinog godinu dana mlađeg brata Slavoljuba, koji nam je rekao da je Nebojša mnogo pio i da se poslednjh dana nije treznio.

- Mislim da mu je piće došlo glave. Toga dana kada se udavio pored odela pronađena je litarska flaša sa rakijom pola popijena. Mislim, da je Nebojša onako zagrejan ušao u vodu da se rashladi. To nipošto nije smeo jer više godina sa sobom nosio je katetar na koji je vršio nuždu. Katetar mu je ugrađen pošto su mu debelo crevo teško povredili mangupi, koji su ga krvnički pretukli. Valjda se taj katetar napunio vodom, što je doprinelo da se udavi. Mada, ne isključujem da je to namerno ​uradio pošto se zadnjih mesec dana prema meni i majci veoma agresivno ponašao vređajući nas, ne birajući reći. Prošle nedelje rekao mi je da ovako više ne može i da će završiti sa sobom. Možda je na ovaj način to i uradio - priča Nebojšin brat Slavoljub zvani Rga.

Majci Radmili Jović (81) Slavoljub je rekao da se Nebojša udavio, ali ona, kao da nije svesna toga, pošto je dementna, priča kako joj je nedavno Nebojša doneo tri karaša od po pola kila i da su slatko večerali i da će opet to da uradi.

Foto: Informer/Momčilo Veljković

Nebojša ima tri ćerke koje je žena sa kojom se razveo odvela pre 30 godina u neko selo kod Vranja. Od njih ima sedmoro unučadi, koji žive u Vranju i Beogradu, kao i tri brata koji žive u Smoljincu. Sahrana će se, kako kaže Nebojšin brat Slavoljub, obaviti u ponedeljak, najverovatnije o trošku opštine Malo Crniće.

Utapanja u jezeru

Poslednja utapanja u Smoljinačkom jezeru, pre nego što se utopio Nebojša Jović, desila su se davne 1968. godine. Tada su se u jezeru utopila dva sedamnaestogodišnja mladića, koji su pali sa balvana jer nisu znali da plivaju. Treći mladić se spasio pošto je bio plivač.

Njegov komšija Ljubivoje kaže da su se organizovali i da će prikupiti novac koji će uručiti porodici kao pomoć.

#Jezero

'