AKTUELNO

On se sada oporavlja u Kliničkom centru Niš.

Iz sela Jastrebac na padinama Kukavice evakuisan je profesor fizike (62) iz okoline Užica.

Kako je medijima rekao direktor Doma zdravlja u Vladičinom Hanu Saša Stanković, pacijent je bio u veoma teškom stanju i sa velikim promrzlinama na rukama i nogama upućen je u KC Niš na dalje lečenje.

- Pacijent koji je zbrinut nije stanovnik opštine Vladičin Han, već je došao u Jastrebac, jer tu ima kuću i brata. Zbog toga za njega niko nije ni znao. Tek u petak je predsednik MZ prijavio slučaj policiji. On je iz Zapadne Srbije krenuo negde uoči Božića, pa se prvo u onom zastoju kod Niša smrzao, pa je onda pešice išao od Džepa do Jastrebca po snegu i smetovima, hodajući više od 25 kilometara. Ekipa hitne pomoći je sa vatrogascima otišla na teren, evakuisali smo pacijenta, on ima teške promrzline i na rukama i nogama, svestan je i komunikativan - navodi Stanković.

Jedan od učesnika u akciji spasavanja, kaže da su u ruke i noge pacijenta izgledale kao kao u horor filmovima.

- Noge i ruke su mu bile tamne, maltene crne. Ono što smo zatekli je pravo zlo, čovek je zaradio gangrenu od promrzlina. Jedva smo uspeli da dođemo do njega, jer nema ni puta, isekli smo plastično bure, pa smo u njega stavili nosila sa pacijentom. Nekim kozjim stazama smo ga nosili dva sata preko snega i smetova, jedva smo uspeli da ga spustimo do puta dokle je došla hitna pomoć - priča spasilac.

Inače, sa padina Kukavice, u nevremenu koje je zahvatilo Srbiju početkom januara, sa 110 centimatara bila planina sa najvišim snežnim pokrivačem, evakuisano je nekoliko pacijenata.

I. P.

#Niš

#Spasioci

#Vatrogasci

#Zima

'