AKTUELNO

Darko Šarić je u decembru je osuđen za trgovinu drogom na 15 godina zatvora. Presuda još uvek nije napisana. U međuvremenu navršilo se 5 godina od kako je Pljevljak u protvoru.

Pre tri meseca Specijalni sud izrekao je još jednu prvosepenu presudu Darku Šaricu - 15 godina zavora zbog trgovine drogom. Međutim, sudija Siniša Petrović još uvek nije napisao presudu, što nije neočekivano ako se zna da je njegovu prvu presudu Apelacioni sud video kao listu sudskih želja, u kojoj nije jasno ko je za koga, sa kim i šta radio.

Dok vreme prolazi Šarić obara rekord sprkog pravosuđa u dužini pritvora bez presude. 17 marta navršilo se 5 godina kako se dobrovoljno predao srpskoj policiji. Nejgov branilac, advokat Radoslav Baćović, istice da je Šarić u pritvoru već izdržao jednu trećinu maksimalne kazne zaprećene za krivično delo

Držanje Šarica u privoru bez presude iako odavno nema zakonsko uporište, branioci objasnjavaju kao posledicu decenijskog političkog i medijskog linča i pristrasnošću pre svega sudije Sinise Petrovića. Stoga advokat Baćović kaže da se opravdano postaljaju pitanja važi li za Darka Šarića pretpostavka nevinosti, ili je on izuzet od tog principa, ima li on pravo na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku.

Ovoga puta Šarić će lično od specijalnog suda zatražiti ukidanje pritvora, ili njegovu zamenu za blazu meru-elektronski nadzor. Inače, krajem prošle godine Apelacioni sud ukinuo je rešenje Specijalnon suda i trazio puštanje Šarica na slobodu, navodeći da nisu jasni razlozi zbog koji on i dalje ostaje u pritvoru i zasto je je pritvor jedina mera koja može biti izrečena, a ne neka blaža.

Međutim, Specijalni sud produžio mu je pritvor do pravoznažnosti presude, što, imajući u vidu sudsku statistku može potrajati i dve godine. Pri čemu, niko sa sigurnosću ne može znati da li će Apelacioni sud zaista i osuditi Sarica.

#Darko Šarić

'