AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Veljka Belivuka optužbi i još dvojicu okrivljenih od optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, koji je izrešetan na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta 2017. godine.

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu suda, Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva i potvrdio prvostepenu presudu, kojom su sva trojica u maju proslse godine bila oslobođena od optužbi.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, između ostalog se navodi, da nijedan dokaz ne potvrđuje da je Belivuk imao bilo kakve veze sa kupovinom "Mazde 626" niti da je znao za radnje koje su preduzimali Kojić i Miljković, kao ni da je postojao prethodni dogovor između njih to vozilo kupi.

Takođe, ne postoji dokaz koji potvrđuje da su Miljković i Kojić imali saznanja da će Belivuk učestvovati u skidanju registarskih oznaka sa 'škode' i stavljanju tih oznaka na "mazdu", navodi se obrazloženju.

Apelacioni sud, takođe, smatra da nije izveden ni bilo koji dokaz da se Kojić i Belivuk poznaju, kao i da su Miljković i Kojić vozilo marke "Mazda" čuvali na neutvrđenom mestu od oktobra meseca 2016. godine do 29. januara 2017. godine, a takođe nije izveden bilo koji dokaz o eventualnom kontaktu ove dvojice okrivljenih sa Belivukom.

Foto: E-stock/Masanori Yoshida

Posebno je istakao da su nejasni žalbeni navodi tužioca kojima se ukazuje da Belivuk "lično obeleživši vozilo marke 'Mazda' ukradenim tablicama, budi rečeno, svakako izvršio krivično delo falsifikovanja isprave", s obzirom ma to da, kako ukazuje sud, zakonska obeležja ovog krivičnog dela nisu opisana u izreci optužnice.

Tužilaštvo je žalbom tražilo ukidanje presude i ponavljanje suđenja, jer smatra da sud nije pravilno utvrdio činjenice. Belivuk, Marko Miljković i Mirko Kojić, kome se sudilo u odsustvu, u maju su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, tako što su direktnom izvršiocu, koji za sada nije otkriven, nabavili auto sa kojim je pobegao nakon ubistva Milošević.

Belivuku i Miljkoviću tada je ukinut pritvor u kojem su bili više od godinu dana, a Kojić je bio nedostupan pravosudnim organima. Belivuk, koji je u medijima poznat i kao Velja navolja, uhapšen je 4. februara 2017, a Miljković 4. maja.

Sada imaju pravo na odštetu od države zbog neosnovanog lišenja slobode i boravka u pritvoru. Oni su se prvobitno sumnjičili za krivicno delo teško ubistvo u saizvržilaštvu, ali je u toku istrage kvalifikacija dela promenjena, pa se sada terete kao pomagači, a ne izvršioci.

Miloševićevo beživotno telo pronađeno je na tramvajskim šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu. Mediji su pisali da je Milošević bio poznat po nasilničkom ponašanju i da se bavio borilačkom veštinom kjokušin karate.

#Ubistvo

'