AKTUELNO

Lekari u Svilajncu odbili su da devojčici snime pluća “da se ne bi zračila“, a nisu proverili ni urin i krvu sliku.

Sara Trifunović (3) iz Svilajnca preminula je 10. januara od teškog zapaljenja pluća, koje su joj lekari u Domu zdravlja lečili kao običan kašalj.

Sarin otac Miloš tvrdi da su doktori u Svilajncu njegovu ćerku lečili isključivo inhalacijom i da su odbili da joj snime pluća “da se ne bi zračila“. Devojčici se 9. januara stanje naglo pogoršalo, a dan kasnije preminula je u bolnici u Jagodini. Sahranjena je u četvrtak u rodnom Kušiljevu.

Loša procena

Nesrećna devojčica se, prema rečima njenog oca, razbolela 28. decembra, ali joj se stanje oko Nove godine nakratko popravilo.

- Sara se razbolela 28. decembra, odveli smo je kod lekara, a detetu je bilo bolje posle nekoliko dana. Zatim su usledili praznici, međutim, u subotu i nedelju, 8. i 9. januara, počela je ponovo da kašlje. Odveli smo je u ponedeljak u Dom zdravlja u Svilajncu i tamo nam je doktorka propisala samo inhalaciju. Pitao sam je da se za svaki slučaj snime pluća, jer sam i ja laički primetio da to nije običan kašalj, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete – priseća se Miloš.

Saru je inhalacija malo osvežila, ali joj je u ponedeljak tokom dana bivalo sve lošije. Oko ponoći joj je naglo pozlilo, pa su roditelji pozvali Hitnu pomoć. Saru su brzo odveli u bolnicu u Jagodini, ali spasa nije bilo. Oko četiri sata ujutru u utorak 10. januara, dete je preminulo.

- Lekari u Jagodini ništa nisu moguli da urade. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kad ga je supruga predala lekarima. Oni su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći, ali nisu uspeli da je spasu. Sada se svi pitamo zašto doktorka u Svilajncu nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće – priča Miloš.

- Kako je moguće da lekari u Svilajncu nisu primetili da dete ima zapaljenje pluća, pa nije to mala stvar?! Doktor kome verujemo je rekao da je to običan kašalj i prepisao nam samo inhalaciju u kućnim uslovima - pita se očajan otac devojčice.

Nije bilo spasa!

Sara je u jagodinsku bolnicu dovedena sa dijagnozom bronhiolit, što je prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća, koje se leči.

- Životne funkcije deteta su odumirale kad je ušlo u bolnicu. Lekari, pedijatri i anesteziolozi pokušali su reanimaciju, međutim, nije im ostalo ništa drugo sem da konstantuju smrtni ishod, jer dete više nije davalo znake života. Imali smo unutrašnju kontrolu, stručnu proveru, i komisija je zasedala, pa kad bude sve poznato, videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Sve što treba sprovodi se u ovom slučaju. Tražena je sudsko-medicinska obdukcija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu, pa je obdukcija urađena – kaže zamenik direktora jagodinske bolnice dr Aleksandar Ilić.

J. Stanković

#Svilajnac

#Tragedija

#Upala pluća

#devojčica

'