AKTUELNO

Policija u Subotici podnela je krivičnu prijavu protiv dvojice tinejdžera iz Subotice zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje prema svom vršnjaku, saopštio je MUP.

Kako se navodi, sumnja se da je 15-ogodišnji Subotičanin sredinom januara ove godine fizički napao svog vršnjaka, dok je drugi Subotičanin, koji ima 17 godina, pretio tinejdžeru.

Policija je podnela krivičnu prijavu i protiv 17-ogodišnje devojke, koja je snimala ceo događaj i objavila snimak, za krivično delo neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

Snimak vršnjačkog nasilja osvanuo je u petak na društvenim mrežama, a kako su preneli mediji, nastao je u parku u centru Subotice kod Katedrale Svete Terezije Avilske.

Na snimku se vidi tinejdžer koji sedi na klupi, dok ga je okružila grupa vršnjaka. Jedan od njih nogom ga je udario u lice. Niko od prisutnih nije zaštitio mladića, a jedan od njih nasilje je snimio mobilnim telefonom.

Mladić koji je udario vršnjaka priča na mađarskom:" Ajde, pričaj, šta se desilo, što ne govoriš! Poslaću te u bolnicu iz koje nećes izaći! Ajde, otvori se sada, reci šta je bilo".

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da danas ako se nešto nije objavilo u medijima, onda kao da se nije desilo, te otuda potreba da se vršnjačko nasilje snima.

Ponašanje ostalih mladića koji ne prilaze da pomognu žrtvi Milivojević tumači kao odobravanje i da je u očima vršnjaka žrtva zaslužila takav tretman nekim svojim postupkom.

- Mladi ljudi razmišljaju crno- belo. Za njih je neko dobar ili je loš, ne vide nijanse. Oni kada osude nekoga ne vide da je on čovek. Nema empatije, saosećanja - rekao je Milivojević za Tanjug.

Dodaje da je udarac nogom u lice znak mržnje, a širenje snimka je potreba da se žrtva dodatno osramoti.

- Škola bi trebalo više da radi, da se razvijaju prijateljski odnosi. Kada imate prijateljski odnos možete biti ljuti na nekoga, iz ljutnje da mu lupite čvrgu, počupate, ali nikako da ga ozbiljno povredite - zaključio je on.

#Vršnjačko nasilje

'