AKTUELNO

Roditelji deteta kažu da su lekari naveli da je uzrok smrti bronhiolit, što je nešto između bronihitisa i upale pluća.

Dvoipogodišnja Sara Trifunović iz Svilajnca preminula je u jagodinskoj bolnici od zapaljenja pluća.

Devojčica je pre desetak dana lečena u svilajnačkom Domu zdravlja zbog kašlja. Tada je bila na inhalaciji. Sahranjena je juče u rodnom Kušiljevu.

– Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dete preminulo od zapaljenja pluća, a dete je lečeno inhalcijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine – kaže otac Miloš.

Saru su roditelji odveli kod lekara 28. decembra zbog povišene temperature. Tada je dobila terapiju, ali joj je 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana samo inhalacija.

– Posle prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su usledili praznici, ali u subotu i nedelju počela je kašlje. U ponedeljak joj je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete – priča se Miloš.

Inhalacija ju je osvežila, ali joj je tokom dana bilo sve gore i gore, a oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi. Potom je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo.

Preminula je u utorak, oko četiri ujutru.

– Lekari ništa nisu mogli da urade. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kada ga je supruga predala lekarima. Lekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći – priča Miloš.

Sara je primljena u jagodinsku bolnicu sa dijagnozom bronhiolit, odnosno prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća. To je prema rečima lekara stanje koje se leči, a dete je lečeno od 1. januara. Životne funkcije deteta su odumirale kada je ušlo u bolnicu. Lekari, pedijatri i anesteziolozi su pokušali reanimaciju, međutim nije im ostalo ništa drugo sem da konstatuju smrtni ishod, dete više nije davalo znake života.

– Dete je već bilo mrtvo kada je dovezeno u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasedala, pa kada bude sve poznato videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sprovodi sve što treba po tom pitanju. Tražena je sudsko-medicinska obdukacija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu – kaže za medije zamenik direktora te bolnice dr Aleksandar Ilić.

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svih analiza, jer su delovi tkiva poslati u laboratorije.

I. P.

#Dete

#Smrt

#Svilajnac

#Tragedija

'