AKTUELNO

Udruženje sudija i tužilaca Srbije ranije danas negodovalo je zbog kritika koje je na rad pravosudnih organa izneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a nakon nedavne akcije MUP-a u kojoj je privedeno oko 150 ljudi, da bi u pritvoru bilo zadržano mnogo manje. Kao odgovor na ovo saopštenje, oglasilo se Strukovno udruženje policije, koje prenosimo u celosti:

"Želimo da podsetimo javnost da sudije nisu i ne mogu biti nikakve „svete krave“ i da im je vreme da ozbiljno razmisle zašto građani već decenijama loše ocenjuju njihov rad, navodi se u saopštenju.

Kao Strukovno udruženje policije, čija su glavna načela zakonitost i stručnost i čiji su osnivači dugogodišnji policajci koji su svoj život posvetili bezbednosti građana Srbije, želimo da podsetimo javnost da sudije nisu i ne mogu biti nikakve „svete krave“ i da im je vreme da ozbiljno razmisle zašto građani već decenijama loše ocenjuju njihov rad. Prosto su zabrinjavajuće njihove ekspresne reakcije, koje po pravilu uvek imaju polupreteći ton, čim se neko usudi da kaže bilo šta o njihovom radu.

Gospodo sudije, ukoliko pustite na slobodu kriminalca kog policija privede sa pištoljem bez dozvole i bez serijskog broja, a znamo da u isto vreme revnosno šaljete u zatvor i očeve sedmoro dece zbog duga za struju od 20.000 dinara, kakvu reakciju javnosti očekujete? Da li možda mislite da treba da dobijete pohvale? Nije baš jasno ni na šta se uporno pozivate dok pokušavate da ućutkate sve koji se zaboga usude da reaguju na vaše postupke, i to one koji jedino idu na ruku kriminalcima.

Da vas podsetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u svojoj presudi jasno je rekao da se sudije smeju kritikovati, a mi se iskreno nadamo da Srbija gradi demokratsko društvo u kojem svi imaju pravo na slobodu govora i mišljenja. Ujedno se nadamo i da ćete zaboraviti na ta vremena u kojima ste bili „svete krave“ i da ćete se konačno predano posvetiti pravu i pravdi za građane."

#Policija

'