AKTUELNO

Advokat Dragoslav Ognjanović ubijen je ispred stana na Novom Beogradu pre šest meseci. Ubica, nalogodavac i motiv zločina i dalje su nepoznati.

Porodica i prijatelji ubijenog advokata u subotu su obeležili pola godine od njegove smrti.

Ognjanović je ubijen u sačekuši koja se dogodila 28. jula oko 20.30 sati, kada je Ognjanović sa svojim sinom Petrom išao ka stanu u kojem živi. Ubica je iz prikrajka čekao da vidi Ognjanovićima leđa, a onda zapucao u njihovom pravcu.

Kako su rezultati obdukcije pokazali, on je u njega tada ispalio čak sedam metaka.

Ognjanović je sigurno praćen nekoliko nedelja pre likvidacije. Ubice su tada već dobro naučile koje su njegove navike i planovi, što pokazuje i činjenica da su ga ubili nepuna dva meseca nakon što se sa suprugom preselio na novu adresu u Ulicu Antifašističke borbe na Novom Beogradu.

Plaćenik je dobro znao i gde su sigurnosne kamere i uspeo je da ih zaobiđe prilikom skrivanja i likvidacije.

Foto: Tanjug

Iza ubistva poznatog advokata Miše Ognjanovića stoji organizovana kriminalna grupa koja je Ognjanovića brutalno likvidirala pred očima njegovog sina pre šest meseci.

Ovu informaciju potvrdila je i ministarka pravde Nela Kuburović.

- Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubistva advokata Dragoslava - Miše Ognjanovića. To pokazuje jasnu činjenicu: postoje osnovane sumnje da je to ubistvo počinila organizovana kriminalna grupa - rekla je nakon ubistva ministarka pravde Nela Kuburović.

Koja organizovana kriminalna grupa stoji iza ubistva advokata koji je do smrti bio zastupnik porodice Bojović, pre svega Luke, zasad nije poznato. Istraga ubistva Dragoslava Ognjanovića vodi se u više pravaca, prema nezvaničnim informacijama, u igri su tri scenarija: nastavak rata porodica Bojović i Šaranović, prelivanje sukoba između kavačkog i škaljarskog klana (Bojovićeva grupa intenzivno sarađuje sa "škaljarcima") ili sukob unutar klana.

Ognjanović je bio jedan od najpoznatijih beogradskih i srpskih advokata koji su se bavili krivičnim pravom. Poslednjih godina najviše je zastupao Luku Bojovića, ali i njegovu porodicu i saradnike. Nedavno je zastupao Lukinu majku Anđelku, koja je u Crnoj Gori uhapšena zajedno sa rođakom zbog navodnog planiranja ubistva Ratka Koljenšića, jednog od pripadnika grupe Slobodana Šaranovića, okrivljenog za učestvovanje u ubistvu Nikole Bojovića.

Foto: Tanjug

Pre tri godine policija je, prema nezvaničnim informacijama, od jednog od saradnika te grupe došla do informacija da je Šaranović - u sklopu osvete Bojovićima za ubistvo njegovog brata Branislava - planirao i likvidaciju advokata Ognjanovića.

Kao još jedna moguća teorija brutalnog ubistva mogao bi da bude i rat crnogorskih klanova. Bojović je navodno blizak škaljarskom klanu, koji uživa njegovu zaštitu, pa se Ognjanović kao njegov advokat našao na meti suprotstavljenog kavačkog klana. Takođe, i sam Ognjanović zastupao je 2018. uglavnom saradnike Bojovićevog klana - pre svega "škaljarce", crnogorske partnere u kokainskom biznisu.

Tako je pred sudom branio Miloša Nilovića i Mitra Muratovića, i to, kao nekada Bojovića, zbog nelegalnog oružja nađenog u restoranu "Durmitor". Branio je i Vladimira Popovića i Vojislava Kostića, šefove kazina "Havana", a zastupao je Filipa Koraća - novog šefa klana (prema navodima policije). Za Koraćem je raspisana Interpolova poternica.

Za 15 godina četiri ubistva advokata

Ubistvo Dragoslava Ognja­novića je četvrto ubistvo u poslednjih 15 godina, pokazuju podaci Advokatske komore Srbije (AKS), a nijedan od njih nije dobio sudski epilog.

Prema ovoj statistici, u istom periodu bilo je šest pokušaja ubistava advokata i jedno ranjavanje vatrenim oružjem.

Od četiri ubistva samo u jednom postupku postoji osumnjičeni i protiv njega je podignuta optužnica – reč je o ubistvu advokata Vladimira Zreleca krajem 2015. godine.

Zrelec je upucan ispred svoje kancelarije u blizini Hrama Svetog Save u Beogradu, a preminuo je nekoliko dana kasnije. U javnosti je bio poznat po tome što je godinama zastupao uticajne kriminalce iz Crne Gore, braću Branislava i Slobodana Šaranovića, osnivao i vodio njihove firme.

Ubistvo njegovog kolege, mladog advokatskog pripravnika Nemanje Stojanovića, još nije rešeno. Stojanović je ubijen u septembru prošle godine u Jagodini – ubica ga je sačekao ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo i u njega ispalio tri hica.

Do danas nije otkriven ni ubica Momira Lazića, advokata iz Sente, koji je ubijen na ulazu u svoju kuću 2007. godine.

#Dragoslav Ognjanović

'