AKTUELNO

Vladmir Roganović poslednja je žrtva u ratu škaljarsko-kavačkog kriminalnog klana. Samo tokom ove godine u obračunu ova dva narko klana ubijeno je 9 osoba.

Vladimir i njegov brat Duško Roganović, koji je u podmetnutoj ekspoloziji pre nekoliko godina ostao bez obe noge, okarakterisani su kao vođe “kavačkog klana” , a u žižu javnosti dospeli su 2009. godine nakon ubistva vođe navijača “Delija” Marka P. Vesnića.

Obojica su, zajedno sa Draženom Čađenovićem koji im je bio saučesnik, bili u bekstvu, dok se nisu predali. Zbog ovog ubistva Duško Roganović osuđen je na 12 godina zatvora, a odlukom Apelacionog suda smanjena mu je zatvorska kazna na osam godina. Čađenović je ubijen početkom godine.

Njihov otac Novljanin Niko Roganović (66) ubijen je 26.07.2017. godine i veruje se da je njegovo ubistvo samo nastavak obračuna kriminalnih klanova.

Rat škaljarsko-kavačkog kriminalnog klana počeo je 2015. zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji, do sada je odneo život četiri slučajne žrtve. Za likvidaciju je bilo dovoljno i samo poznanstvo sa nekim od mafijaša

Slučajne žrtve

Budvanin i nekadašnji poslanik Saša Marković (48) ubijen je zbog svog kuma, “škaljarca” Gorana Đuričkovića. Kotoranin Miloš Bošnjak (25) ubijen je u eksploziji bombe jer se kretao s prijateljem, takođe „škaljarcem” Goranom Biskupovićem. Penzionisani lekar Dragan Zečević (69) ubijen je dok je pio kafu na terasi lokala „Trofej” u Bečićima, u kiši metaka koje je ubica ispalio u „škaljarca” Đorđa Boretu. I Podgoričanin Radivoje Jovanović (42) nastradao je u bašti restorana kada je ubica zapucao u pripadnika kavačkog klana Miloša Šakovića. Ivo Stanišić ranjen je s dva hica jer je sedeo s penzionisanim lekarom Draganom Zečevićem kada su odjeknuli hici. Sreću da preživi imala je i Podgoričanka Jelena Korać, ali je zadobila teške povrede jer se nalazila u društvu „kavača” Đorđa Sekulovića u momentu kada je odjeknula eksplozija pod njegovim automobilom. I Dragan Damjanović (44) iz Nikšića imao je sreće da zadobije samo lake povrede kada je odjeknula bomba postavljena pod automobil njegovog prijatelja Predraga Pejovića, bliskog škaljarskom klanu. Kotorski arhitekta Nenad Popović takođe je imao sreće da prođe bez ijedne povrede kada je ispaljen rafal na njegov „mercedes”, sličan automobilu koji je u to vreme vozio vođa „škaljaraca” Jovica Vukotić. Sreća je pogledala i Milana Jovićevića, Kotoranina koji se zadesio na stadionu FK Bokelj kada je ubica usmrtio fudbalera Gorana Lenca, prijatelja kavačkog klana. I sam Jovićević se zatim našao na nišanu ubice, ali ga je hitac srećom promašio.

U dosadašnjem ratu ubijeno je 12 pripadnika škaljarskog klana, njih troje je ranjeno, jedan je pretučen, a dvojica „škaljaraca” su nastradala zbog nestručnog upravljanja eksplozivom koji su namenili suparničkom klanu.

Sa suparničke strane broj ubijenih, nakon likvidacije Roganovića, porastao je na osam, šestorica su ranjena, a jedan je povređen u zatvorskom napadu vrelim uljem. Rat je do sada odneo ukupno 29 žrtava.

Davorin Baltić (kavački klan)  ubijen je 1. januar  2018. u Beogradu

Davorin Baltić (41), državljanin Crne Gore koji je dovođen u vezu s kavačkim klanom, ubijen je u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru kada je u njegovo vozilo ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja. Baltić je ubijen kada je svoju kumu Mariju N., inače policajku PS Vračar, dovezao do svoje zgrade da bi njegovoj supruzi čestitala Novu godinu. U momentu kada su ulazili u garažu, počela je rafalna paljba i meci su pogodili Baltića, dok je njegova kuma, pukom srećom, ostala nepovređena. Ubica je pobegao, a uplašena kuma bacila je Baltićev pištolj u obližnji kontejner, ali je kolegama koji su zatim došli na uviđaj ispričala gde je oružje. Zbog toga je protiv nje podneta krivična prijava kojom se sumnjiči za nelegalno nošenje pištolja. Nekoliko sati posle zločina u Ulici Braće Srnić nađena je zapaljena „tojota” kojom je saučesnik odvezao egzekutora. Ubistvo Baltića nije rešeno.

Dražen Čađenović (klan Alana Kožara) ubijen je 29. marta u Podgorici

Dražen Čađenović (31), član kriminalnog klana Baranina Alana Kožara, koji je blizak škaljarskom klanu i klanu Luke Bojovića, ubijen je u eksploziji bombe postavljene pod njegov blindirani BMW u podzemnoj garaži na Rimskom trgu u Podgorici. Ubistvo Čadženovića nije rešeno.

Miloš Šaković (kavački klan) ubijen je 31. marta 2018 u Podgorici

Podgoričani Radivoje Jovanović (42) i Miloš Šaković (31) ubijeni su na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice kada je na njih pucao maskirani muškarac koji se posle pucnjave dao u bekstvo. Šaković i Jovanović su pre pucnjave sedeli za dva različita stola u lokalu u centru grada. Dan posle zločina, zbog loše bezbednosne situacije direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbednosti Jovica Rečević podneli su ostavke. Šaković je osuđivan zbog dilovanja droge. Brat je od strica Milića – Minje Šakovića, koji slovi za istaknutog člana suprotstavljenog škaljarskog klana, i koji je teško ranjen u pucnjavi 8. septembra 2017. u Podgorici. Za ubistvo Šakovića i Jovanovića osumnjičen je Marko Jovanović, koji je u bekstvu. Zbog sumnje da su pomagali u pripremi likvidacije i bekstvu Jovanovića, uhapšeni su braća Predrag i Janko Vukadinović i Kristina Brnović. Za pomoć Jovanoviću osumnjičeni su i osuđenik Dragoljub Ćetković i Lidija Bulatović. Svi uhapšeni su bliski Baraninu Alanu Kožaru, a ubistvo je deo rata škaljarsko-kavačke ekipe.

Predrag Pejović (škaljarski klan) ubijen je 2. maja 2018. u Nikšiću

Nikšićani Predrag – Pedo Pejović (58) i Dragan Damjanović (44) povređeni su u podmetnutoj eksploziji pod „reno senik” u Trebješkoj ulici u Nikšiću. Pejović je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici tri dana kasnije. Damjanović je zadobio lakše povrede. Pejović je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu. Napad još nije rasvetljen.

Miodrag Kruščić (škaljarski klan) ubijen je 21. maja 2018. u Podgorici

Miodrag Kruščić, vlasnik diskoteke „Beagle”, ubijen je u podgoričkom naselju Stari aerodrom, u bašti lokala „Palata”, kada mu je ubica s kapuljačom i silikonskom maskom preko lica prišao s leđa, a zatim u njega ispalio više hitaca. Kruščić je u tom trenutku sedeo s novinarkom „Vijesti” Jelenom Jovanović, koju je zvao na sastanak kako bi joj ispričao problem koji ima u vezi sa zakupljenim delom plaže Trsteno. Ubistvo Kruščića nije rasvetljeno.

Dragoslav Miloradović (klan Luke Bojovića) ubijen je 28. maja 2018. u Beogradu

Dragoslav Miloradović (43) ubijen je ispred auto-perionice na Karaburmi kada su mu prišla dvojica napadača na motoru. Jedan od njih je zatim sišao s motora, prišao Miloradoviću, koji je stajao u društvu supruge, i ispalio više hitaca. Miloradović je bio kum Luke Bojovića, saradnika škaljarskog klana. Njegovo ubistvo nije rešeno.

Siniša Milić (klan Luke Bojovića) ubijen je 19. juna 2018. godine u Beogradu

Siniša Milić (44) ubijen je na Autokomandi u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil. Milić je ranije radio kao policajac, a u svet podzemlja ušao je kao obezbeđenje Baraninu Luki Đuroviću, svojevremeno najbližem saradniku Luke Bojovića. Posle misteriozne pogibije Đurovića angažovan je kao čuvar Filipa Koraća, prvog Bojovićevog operativca u Beogradu. Ubistvo Milića nije rasvetljeno.

Foto: Tanjug/Fonet

Dragoslav – Miša Ognjanović (advokat Luke Bojovića) ubijen je 28. jula 2018. u Beogradu

Advokat Dragoslav – Miša Ognjanović (57) ubijen je hicima iz vatrenog oružja ispred zgrade u Ulici Antifašističke borbe kada mu je s leđa prišao napadač i ispalio više hitaca, i to naočigled njegovog sina Petra. Miša je posle ispaljenih hitaca pao, ali ga je sin podigao, na šta se ubica, koji je krenuo da beži, vratio i u Mišu ponovo ispalio više hitaca. Ubica je zatim uperio pištolj i u Petra, ali je odustao od pucnjave i pobegao. Advokat Ognjanović bio je zastupnik porodice Luke Bojovića. Njegovo ubistvo još nije rešeno.

Vladmir Roganović (kavački klan) ubijen 21. decembra 2018. u Beču

Vladimir Roganović, koji je danas ubijen u Beču, označen je kao visokopozicionirani član kotorskog "kavačkog klana“. Inače, Roganović je 8. decembra otpušten sa izdržavanja kazne iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, po redovnom isteku kazne.

Foto: Facebook

Nije jasno odakle se Roganović našao u Austriji, gde je danas u Beču zbog njegovog ubistva izazvan opšti haos. Roganović je prošle godine uhapšen u Beogradu i na sopstveni zahtev isporučen je Crnoj Gori uz jake mere obezbeđenja. On je u beogradskom zatvoru "Nova skela" služio kaznu zbog falsifikovanja isprava, a u januaru ove godine je ponudio državnim organima Srbije da plati troškove svoje ekstradicije u Crnu Goru. Vladimir Roganović prvobitno je izdržavao kaznu zatvora u Sremskoj Mitrovici gde je 25. avgusta 2017. godine započeo štrajk glađu. Roganović se tada žalio na zatvorske uslove i nakon jednog dana ekspresno je prebačen u KPZ „Beograd“, poznat kao „Nova skela“. Odmah po smeštanju u novi zatvor prekinuo je štrajk glađu.

#Ubistvo

#Škaljarski klan

'