AKTUELNO

Povređenih nije bilo, a na autobusu je pričinjena materijalna šteta.

Prema rečima predsednika Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokice Stanojevića, autobus sa raseljemi Srbima je kamenovan, ali su oni ipak uspeli da i pored protesta Alanaca unesu badnjak u dvorište crkve Uspenja Presvete Bogorodice u ovom gradu.

Autobus je pogođen sa nekoliko ledenica i posut je crvenom farbom. Oštećeno je jedno bočno staklo. Ipak smo zahvaljujući Kosovskoj policiji, koja je bila u pratnji, uspeli da posetimo crkvu u gradu iz kojeg smo proterani 1999. godine - rekao je Stanojević.

Kako prenose kosovski mediji, Kosovska policija je lišila slobode nekoliko demonstranata koji se protive dolasku i povratku Srba u Đakovicu.

Protest je kao i mnogo puta ranije organizovan u Srpskoj ulici, a među onima koji su protestvovali bile su i pripadnice Udruženja "Majke Đakovice" koje su izgubile svoje bližnje u poslednjem sukobu na Kosovu.

U autobusu se nalazilo 46 Srba raseljenih iz Djakovice koji od progonstva iz ovog grada žive u centralnoj Srbiji. Nakon posete rodnom gradu oni su obišli i manastir Visoki Dečani.

S. M.

#Autobus

#Srbin

#Đakovica

'