AKTUELNO

Vremenske prilike otežavaju spasiocima pretraživanje reke.

U utorak je nastavljena potraga za telom petnaestogodišnje tinejdžerke iz Sente, za koju se pretpostavlja da je 25. novembra prošle godine sa drumsko-železničkog mosta na Tisi između Sente i Čoke pala u reku.

Predsednik Spasilačkog tima "Tisa" iz Sente, koji od prvog dana nestanka Barbare pretražuju obale i reku, Nandor Baranji, kaže da su za detaljno pretraživanje dna reke na pozajmicu od Udruženja Reka regata iz Nove Pazove dobili trodimenzionalni sonar, koji može precizno pretražiti dno reke, koje je oko mosta dubine od šest do 20 metara.

– Očekivali smo da do izrona tela dođe nakon pet do osam dana od utapanja, ali kako se to nije dogodilo, pretpostavke su da se zakačilo za neku prepreku u reci. Ronioci žandarmerije pretražili su dno reke od mesta gde je prema izjavama svedoka Barbara pala u Tisu, pa nizvodno do 100 metara, ali telo nisu našli. Spasilački tim iz Sente je pretražio obale reke do brane kod Bečeja, takođe bez rezultata, a sada pokušavamo dag a pronađemo sa ovim savremenim uređajem – kaže Nandor Baranji.

Foto: Printscreen

Prema najavama meteorologa, temperature će i dalje da padaju, pa će pretraga reke biti nastavljena kada to vremenski uslovi dozvole. Prema rečima arheologa Raška Ramadanskog dno reke oko mosta puno je podvodnih prepreka od konstrukcije starog mosta preko Tise koji je srušen u Drugom svetskom ratu.

- 3D sonarom pretražili smo deo reke sa banatske strane i u slučaju da pronađemo telo, uključiće se članovi ronilačkog kluba iz Sombora, koji imaju takozvana "suva odela" koja omogućavaju zarone i u ledenoj vodi, da telo devojčice izvade iz vode – izjavio je Ramadanski.

Barbara Vitez (15) učenica prvog razreda Ekonomsko-trgovinske škole iz Sente, prema izjavama njenih drugara, koji su prošli poligrafska ispitivanja, okliznula se na mostu i upala u Tisu 25. novembra oko 22 časa, kada je u njhovom društvu izašla sa rođendana drugarice i otišla da prošeta.

I. P.

#Barbara Vitez

#Reka

#Tisa

#most

'