AKTUELNO

Ona je uplašena sve ispričala majci, nakon čega su nasilnika prijavile policiji.

Marko C. (22) iz sela Ružić kod Vladičinog Hana uhapšen je zbog sumnje da je 1. januara u svojoj kući silovao 15-godišnju D. M. iz komšiluka. Nasilnik ju je, prema navodima iz prijave, namamio u svoju kuću, a onda se sat vremena seksualno iživljavao nad njom. Nesrećna devojčica je sa svojom majkom tek sutradan smogla snage da prijavi nasilnika policiji.

Devojčica je ispričala da se napad dogodio oko 19 sati, nakon što ju je Marko sreo ispred svog dvorišta i nagovorio je da svrati kod njega.

- Devojčica ga je poslušala, jer nije ni slutila da će je ovaj zaskočiti čim je kročila u dvorište. Strgao joj je odeću, pretukao i silovao. Kad je završio sa iživljavanjem zapretio joj je da ne sme nikom da kaže šta joj se dogodilo - priča naš izvor iz istrage.

Devojčica je otrčala kući, ali nije mogla da sakrije od svoje majke da joj se nešto užasno dogodilo.

- U početku, iz straha, nije smela da prizna da ju je komšija napastvovao, ali se kasnije poverila majci i do detalja joj ispričala o torturi koju je pretrpela. Njih dve su sutradan ujutro otišle u policiju. Devojčica je potom poslata na ginekološki pregled, gde su utvrđene povrede od silovanja, a osumnjičeni je priveden - objašnjava sagovornik.

Crna statistika

U slučaju da se na sudu dokaže da je silovao maloletnu komšinicu, po Krivičnom zakonu preti mu kazna od pet do 15 godina zatvora. Inače, od 2011. do kraja 2015. godine prijavljena su 492 slučaja silovanja u Srbiji, a u istom periodu na zatvorske kazne osuđeno je 309 nasilnika. Da stvar bude gora, stručnjaci veruju da se na svako prijavljeno silovanje dogodi još jedno, koje žrtve zbog straha ili sramote ne prijave policiji.

Policija mu je po nalogu zamenika višeg javnog tužioca u Vranju odredila zadržavanje do 48 sati. Prema navodima iz tužilaštva, osumnjičeni će danas biti priveden radi saslušanja.

- Tereti se za krivično delo silovanje maloletnice i u daljem postupku biće preduzete i druge dokazne radnje - rekli su nam nezvanično u tužilaštvu.

Marko C. je odranije poznat policiji, a hapšen je uglavnom zbog nasilničkog ponašanja i krađa.

J. Stanković

#Nasilje

#Silovanje

#devojčica

'