AKTUELNO

Žena je krila da je trudna, govorila je da nije u pitanju trudnoća, već da ima cistu, ispričao je njen vanbračni suprug.

Pošto žive u istom domaćinstvu, ona je, kad je primetila da "snaha" više nema trudnički stomak, pokušala da istraži šta se dogodilo. Dete je našla u plastičnoj kesi u kanti za smeće.

- Na dnu kante videla sam čudnu crnu kesu. Izvukla sam je i videla u njoj krvavi čaršav. Povukla sam ga i videla dečju glavicu. Prvo sam pomislila da je neka lutka, a kad sam povukla čaršav još jednom, videla sam telo bebe. Bila je sva uvijena i zgrčena - priča majka vanbračnog supruga optužene.

- Majka me pozvala da siđem i poslala do kante za smeće. Otvorio sam je i našao zadavljenu bebu. Nisam ništa dirao već sam pozvao policiju - rekao je vanbračni suprug optužene, koja s njim ima sina.

Žena je krila da je trudna, govorila je da nije u pitanju trudnoća, već da ima cistu, ispričao je njen vanbračni suprug.

Optuženu ne terete za čedomorstvo, odnosno smrt, što je gotovo pravilo u ovakvim slučajevima. U takvim slučajevima zakon kaže kako će se "majka koja usmrti svoje dete pod uticajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili porođaja kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina".

Naime, iako se mislilo da je reč o ubistvu, nakon prvih ispitivanja hrvatsko Županijsko državno tužilaštvo je došlo do indicija da je reč o teškom ubistvu. Sudsko-medicinski veštaci utvrdili su, da je dete rođeno živo i da je umrlo usled gušenja. Tokom istrage sprovedeno je i psihološko-psihijatrijsko veštačenje optužene koja se branila ćutanjem.

U konkretnom slučaju ona nije bila, utvrdili su veštaci, pod odlučujućim uticajem psihičkog, porodičnog ili socijalnog opterećenja. Takođe su utvrdili kako je bila smanjeno uračunljiva, ali ne u velikoj meri.

Utvrdili su i kako su kod nje prisutna obeležja poremećaja ličnosti koji karakteriše osećaj bespomoćnosti, submisivnosti, potrebom da drugi preuzmu brigu za nju, nesposobnošću donošenja odluka i potrebom za stalnom podrškom. Osobe koje pate od ovog poremećaja, naveli su veštaci, karakteriše i izbegavanje sopstvene odgovornosti i svih zadataka u kojima je potrebno nezavisno funkcionisanje ili preuzimanje odgovornosti.

Nakon ubistva, nije bila u istražnom zatvoru. Odselila se i sa drugim muškarcem dobila četvrto dete.

Sad joj preti kazna od najmanje deset godina zatvora.

#Beba

#Hrvatska

#Ubistvo

'