AKTUELNO

Prve kiše jesenje mnogima u Zagrebu i nekim delovima Hrvatske izazvale su nevolje, pa i mateijralnu štetu, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Stanovnici hrvatske prestonice su ogorčeni, a jedan od mnogih komentara je bio da su kuće u Rudešu poplavljene treći put, a da se, kako kažu, grade fontane, dok građani plivaju u fekalijama, preneo je zagrebački Večernji list.

Foto: Tanjug/Foto Hina/Dario Hrželj

Vakula kaže da su znatnije količine, veće od 30 litara po kvadratnom metru, zabeležene u gotovo svim područjima, najčešće najveće količine - i veće od 70 litara u manje od 24 sata - izmerene su u centralnoj Hrvatskoj, posebno na zagrebačkome području, te u zapadnoj Slavoniji.

Foto: Tanjug/Foto Hina/Admir Buljubašić

Pritom je ponegde samo od poneđeljka ujutro do utorka ujutro palo više kiše od proseka u septembu i više nego što je ukupno palo u nekoliko porošlih sedmica.

U nekim mestima zabeležini su i novi rekordi dnevne količine padavina.

U Daruvaru, na primer, na meteorološkoj stanici Državnog HMZ-a prvi se put od 1978. godine, od kada postoji ta stanica, jutros je izmereno 87 litara kiše po kvadatnom metru.

Još značajniji rekord zabeležen je u Velikog Gorici, na meteorološkoj stanici Hrvatske kontrole vazdušnog saobraćaja, gde su merenja počela 1981. godine, i gde je od jutros zabeležena najveća dnevna količina padavina ikada izmerena od čak 95,6 litara po kvadratnom metru.

Foto: Tanjug/Foto Hina/Dario Hrželj

#Poplave

#Zagreb

'