AKTUELNO

Predsednik upravnog odbora Atlantik Grupe Emil Tedeski, jedan od najbogatijih građana Hrvatske koji dugo posluje u Srbiji, objasnio je da je Hrvatska dugo zatvorena u sebe, te da ima velikih problema sama sa sobom.

- Imamo cirkus od grada, nemamo rešeno smeće, ali stavićemo sedam miliona evra vredne lampice na most, Bandić je počasni doktor. Ali mi imamo Matu Rimca, kome se poklonio Porše, to je kao u nauci da ti se pokloni Ajnštajn. Imamo svog prvog jednoroga. Najlakše je reći da im je pomogao otac, Udba, umanjivati im uspeh. Njima treba pljeskati jer takve pojave u društvu i preduzetništvu nismo imali nikada - rekao je Emil Tedeski.

Prema njegovim rečima, apsolutna je katastrofa da je čelni čovek Muzičke akademije u Zagrebu predložio Milana Bandića za počasni doktorat Univerziteta u Zagrebu.

- Blagoslov je da mladi ljudi danas mogu da studiraju Hajdenbergu, Amsterdamu. To je genijalno, kao i kada Evropljani dođu kod nas. Ali kada u Splitu vidimo crnca, mi želimo da ga linčujemo. Kad čujemo da neko govori srpski, mi ga bacimo u more. Kad vidimo Azijca ispred Markove crkve, mi se još uvek smejemo i pokazujemo prstom. Nama je to čudno - objasnio je Tedeski.Kako je on upozorio, Hrvatska je dugo zatvorena u sebe, a jedina šansa za poboljšanje joj je da se poveže sa svetom, kao i da je krajnje vreme da se da odgovor na pitanje šta je bilo 1941. a šta 1945. godine.

- Svet se odredio, samo se mi nismo odredili jer su nečiji dedovi, očevi, stričevi tu bili nešto - pa šta. Bili su i nemački, pa su Nemci danas najnaprednija nacija u svakom pogledu, pre svega u otvorenosti, inkluzivnosti, prihvatanju drugačijeg,  saradnji sa svim i nemaju problema, ali mi imamo problema sami sa sobom - rekao je Tedeski.

#Hrvatska

'