AKTUELNO

Paklare su vrlo retke na ovim prostorima.

Neki stanovnici mora su zbog svog izgleda, ali i pomalo zastrašujućeg načina života zaista fascinantni.Takva je i vrsta ribe paklara ili morska zmijuljica (Petromyzon marinus), duguljasta, zubata riba, poznata po tome što sisa krv drugim morskim bićima.

Morske zmijuljice uglavnom napadaju ostale stanovnike dubine mora, ali pre nekoliko dana snimljen je neobičan prizor - zubata riba se nameračila na brod.

- U blizini Mljeta snimljena je paklara koja se uhvatila za krmu broda. Paklaru je pokušao da ukloniti mezomarinerom, ali bi se ona uporno vraćala i ponovo bi se prikačila. Iako je kod nas paklara vrlo retka, ovo ponašanje se često uočava.

Zato postoje pretpostavke da se paklare prikače domaćinu i kao "autostoperi" prilikom selidbi. No, verovatnije je da se uhvate za brod zbog pogrešne procene zalogaja - navodi se na Fejsbuk stranici.

Morske zmijuljice (Petromyzon marinus) imaju nekoliko životnih faza. Za vreme svoje "morske" faze pokušavaju da pronađu žrtvu kojoj će sisati krv. To su uglavnom delfini, velike ribe, kornjače...

#Hrvatska

#More

'