AKTUELNO

Kada nam sve ide naopako ili nam ništa ne ide od ruke, najlakše je okriviti retrogradni Merkur. U astrologiji je poznat po usporavanju i zbunjivanju događaja, ali ne postoji planeta sa lošijom reputacijom od njega. Kao vladar svega, ova planeta pokreće mnoge važne aspekte našeg svakodnevnog života, pa kada tri ili četiri puta godišnje krene sa retrogradnim kretanjem, može da donese mnogo prepreka.

Sledeća retrogradna faza Merkura počinje 9. septembra i trajaće do 2. oktobra, a to će nas naterati da preispitamo svoj put i planove. Iako će svi donekle osetiti njegov uticaj, postoje neki znaci koji će se u ovom periodu suočiti sa ozbiljnijim preprekama, prenosi Mondo.

Retrogradni Merkur počinje u društvenom i partnerskom znaku Vage, a dve nedelje kasnije prelazi u praktičnu Devicu, tako da možete očekivati probleme u međuljudskim odnosima koji mogu uzrokovati dugoročnu štetu, kao i prepreke koje će poremetiti vašu svakodnevnu rutinu. Kao i uvek, periodi retrogradnog Merkura mogu da pomute naše razmišljanje i povećaju šanse za nesporazume i sukobe. Zato, budite posebno oprezni u komunikaciji sa ljudima.

Važno je da odvojite vreme i razmislite o svim odlukama pre nego što donesete konačnu, pogotovo zato što će se retrogradni Merkur suprotstaviti Jupiteru, planeti rasta i ekspanzije. Pre nego što reagujete na bilo šta, duboko udahnite i iskoristite ovaj priliv mentalne energije da analizirate gde se nalazite, umesto da žurite ka napred.

Ovi znaci osetiće najjači uticaj retrogradnog Merkura u septembru:

Ovan

Ova retrogradna faza će proći kroz vašu kuću partnerstva, što znači da ćete se suočiti sa preprekama u vezi ili problemima u komunikaciji sa najbližim saradnicima. Stare nesuglasice sa partnerom mogu neočekivano ponovo da se jave i da zahtevaju dalju diskusiju. Takođe, bivši ljubavnici mogu ponovo da se pojave u vašem životu, što može biti dodatna prilika da se jasno definiše odnos.

Budite posebno oprezni kada donosite odluke ili preterano reagujete oko 18. septembra, jer je ovo vrhunac Merkurovog suprotstavljanja planeti Jupiteru u vašem znaku. Iako Jupiter često donosi optimizam i sreću, ovaj napeti aspekt može da pojača uticaj retrogradnog kretanja i učini da nesporazumi izgledaju ozbiljnije nego što zaista jesu.

Devica

Kada počne retrogradno kretanje, bićemo usred sezone Device, tako da ćete sigurno osetiti intenzitet ovog aspekta. Ovo će biti posebno naglašeno kada se vaša vladajuća planeta Merkur vrati u vaš znak 23. septembra. Prva polovina retrogradnog Merkura uticaće na finansijski deo, što može dovesti do manjka novca ili ulaganja koja su previše dobra da bi bila istinita. Pažljivo birajte na šta trošite svoj novac.

Vaga

Veliki deo retrogradnog Merkura desiće se u vašem znaku, Vagi, pa se pripremite da svi njegovi uticaji budu veoma lični za vas. Bavite se isključivo sobom, ovo je idealno vreme da preispitate način na koji se predstavljate i komunicirate sa ljudima.

Vaš podsvesni um trenutno ima mnogo toga da podeli sa vama, zbog čega postoji mogućnost da osetite zbunjenost, konfuziju, osećaj neobjašnjivih misli. Ipak, kada prođe retrogradni period, moći ćete bolje da razumete šta zapravo želite i kuda treba da idete.

Autor: