AKTUELNO

Kineski regulatori objavili su širok spektar novih pravila za onlajn video igre kojima se obuzdavaju trošenje i nagrade i time zadali udarac tržištu video igara u toj zemlji, koje je najveće u svetu.

Prema novim pravilima, kompanijama će biti zabranjeno da daju nagrade osobama koje igraju onlajn video igre ako ih igraju svakog dana, ako troše dok prvi put igraju video igru ili ako nekoliko puta uzastopno potroše novac na video igru, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Nova pravila koja će ograničiti trošenje na onlajn video igre izazvala su paniku među investotorima, a dve najveće kineske gejming kompanije izgubile su ukupno skoro 80 milijardi dolara tržišne vrednosti.

Akcije najveće svetske gejming kompanije Tensent holdings su u jednom trenutku pale za 16 odsto, a deonice najvećeg rivala firme Netiz (NetEase) za čak 25 odsto, pošto su investitori nastojali da procene uticaj novih pravila na buduću zaradu.

"Uklanjanje ovih podsticaja će verovatno smanjivati broj korisnika koji svakog dana igraju onlajn video igre, a time i prihode, što bi moglo da natera kompanije da temeljno preispitaju svoj dizajn igara i strategije monetizacije", smatra analitičar agencije Morningstar, Ivan Su.

Kinesko tržište video igara se ove godine vratilo rastu nakon dve teške godine, pošto je prihod gejming industrije u Kini porastao za 13 odsto međugodišnje i to na 42,6 milijardi dolara.

Autor: