AKTUELNO

Valve, kompanija poznata po svojoj platformi za digitalnu distribuciju video igara Steam, izazvala je buru reakcija svojom najnovijom odlukom da promeni politiku regionalnog cenovnika za Argentinu i Tursku.

Od 20. novembra, cene igara na Steam-u za korisnike u ove dve zemlje određuju se u američkim dolarima, umesto u lokalnim valutama - argentinskom pesu i turskoj liri. Valve tvrdi da je ovaj potez motivisan željom da se smanji potreba za stalnim prilagođavanjem cena od strane razvojnih timova igara, zbog velike volatilnosti turske i argentinske valute. Međutim, posledice ove promene su duboko pogodile lokalne zajednice gejmera.

Korisnici iz Argentine i Turske izražavaju svoje nezadovoljstvo na različitim forumima, uključujući i popularni subreddit posvećen Steam-u. Izražavaju se zabrinutosti da bi ova promena mogla značiti "kraj Steam-a" u ovim zemljama, sa pojedinim korisnicima koji čak najavljuju povratak piratizovanim igrama kao odgovor na ove promene. Analiza cena na SteamDB pokazuje zapanjujuće povećanje cena nekih popularnih naslova. Na primer, cena igre Far Cry 5 u Argentini porasla je za oko 240%, dok je Stardew Valley zabeležio šokantno poskupljenje od 2900%.

Ova promena cenovne politike posebno je teška za korisnike u zemljama sa nižim standardom. Dok u zapadnim zemljama ova povećanja možda ne zvuče previše dramatično, u Argentini i Turskoj, gde su prosečna i minimalna primanja znatno niža, svako povećanje cene igara u dolarima ima daleko veće posledice. Na primer, minimalna plata u Turskoj trenutno iznosi oko 11,000 lira (oko 400 dolara), dok je u Argentini oko 146,000 pesosa (oko 415 dolara). S obzirom na to da se ekonomska situacija u ovim zemljama ne očekuje da će se poboljšati u skorijoj budućnosti, čak i manja povećanja cene igara u dolarima mogu biti osetna za lokalne potrošače.

Ironično, neke igre su zapravo doživele smanjenje cena. Diablo 4 je, na primer, smanjio cenu sa konvertovane vrednosti od 79.13 dolara na 70 dolara, što predstavlja pad od 11%. Ovo smanjenje verovatno proizilazi iz politike Valve-a da igre koje nemaju specifično postavljenu cenu za nove USD regije jednostavno preuzmu svoje cene iz SAD-a.

Ovo predstavlja težak izazov za Valve i razvojne timove igara. S jedne strane, volatilnost lokalnih valuta i relativno niske cene igara u ovim teritorijama teško je pratiti, a s druge strane, postoji rizik od zloupotrebe od strane korisnika koji menjaju regione na svojim Steam nalozima kako bi iskoristili niže cene. Pronalaženje rešenja koje neće ostaviti legitimne korisnike iz Argentine i Turske na cedilu, a istovremeno neće dozvoliti zloupotrebu, predstavlja kompleksan izazov.