AKTUELNO

Zabrinjavajući podaci.

Rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da su u doba karantina zbog pandemije korona virusa, deca i tinejdžeri starosti između 10 i 17 godina provodili znatno više vremena igrajući video igrice bar jednom nedeljno na svojim tabletima, gejming konzolama, pametnim telefonima ili računarima nego što je to praksa u uobičajenim životnim okolnostima.

Dok je prosečno vreme koje su deca trošila na igrice tokom radnog dana u septembru 2019. godine, u proseku, iznosilo 79 minuta, ta brojka se popela na 139 minuta u aprilu ove godine, samo četiri nedelje pošto su škole zatvorene i pošto su u Nemačkoj uvedene mere ograničenja kretanja, pokazalo je istaživanje koje su zajedno sproveli Univerzitetski medicinski centar Hamburg-Ependorf i osiguravajuće društvo DAK-Gesundheit.

- Studija ukazuje na to da nam je hitno potreban pouzdan i sveobuhvatan mehanizam koji će dovoljno rano skrenuti pažnju javnosti na zavisnost o društvenim mrežama i video igricama - smatra direktor osiguravajućeg društva DAK-Gesundheit, Andreas Storm.

Foto: Unsplash.com

On smatra da bi trebalo sprovesti anketu koja će "identifikovati" broj dece pogođene ovim problemom i ponuditi im odgovarajuću pomoć, prenosi Tportal. Dodaje i da su studijom, uz decu, bili obuhvaćeni i roditelji iz oko 1.200 nemačkih porodica.

Državna poverenica za lekove Danijela Ludvig upozorava da rezultati studije ukazuju na "oštar porast" zavisnosti o video igricama i društvenim medijima, koji radi opšeg zdravstvenog stanja ne bi smeo da se nastavi.

Vrlo je verovatno da je situacija sa zavisnošću od igrica u doba korone, osim Nemačke, slična i u drugim zemljama Evrope i sveta.

#gaming

#igrice

#koronavirus

#pandemija