AKTUELNO

Kao i kod drugih umetnosti, priroda video-igara je, nažalost, takva da mnoge često zauvek nestanu, ili usled nebrige, ili prosto zbog toga što ih je nemoguće igrati na modernim sistemima.

Upravo to je jedan od razloga zašto oldskul gejmeri visoko cene i poštuju ono što radi GOG (Good Old Games), koji je i počeo kao mesto gde su se stare igre vraćale u život optimizovanjem za moderne sisteme.

I baš zbog toga, brojni fanovi ulažu godine svog truda i slobodnog vremena kako bi neke stare bisere ponovo oživeli i omogućili nam da ih igramo na današnjim sistemima.

Iz te priče su i fanovi koji su obožavali avanturu Blade Runner iz 1997. godine, urađenu po istoimenom kultnom filmu Ridlija Skota, koji je kreirao čuveni studio Westwood, najpoznatiji po serijalu strategija Command & Conquer. Originalni kod igre je, nažalost, izgubljen kada se studio selio u nove prostorije, objasnio je suosnivač studija Luis Kestl jutjuberu Ragnaroku.

Kako igra nikada nije izašla u digitalnom formatu, jedini način da je igrate bio putem četiri diska na kojima je dolazila, a ko zna gde se danas ti diskovi mogu naći.

Međutim, grupa modera koja stoji iza platforme ScummVM, uložila je godine svog truda i slobodnog vremena ne bi li igru sredili, ispeglali sve bagove i probleme, i optimizovali je za rad na Windowsu 10, ali i na drugim savremenim platformama, kao što su Android uređaji.

Iskustva sa ovim imali su svi oni koji su ranije već koristili ScummVM za igranje LucasArtsovih klasika.

Pogledajte kako sve to danas izgleda.

#Videoigra

'