AKTUELNO

Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa) angažovala je danas dvojicu vrhunskih i dugogodišnjih advokata iz Evropske fudbalske unije (Uefa).

U Fifu su prešli dosadašnji direktor pravnih poslova Uefe Alisder Bel i bivši direktor za integritet Emilio Garsija, i radiće u sedištu svetske kuće fudbala u Cirihu, naveo je anonimni izvor Asošiejted presa.

Predsednik Fife Djani Infantino je do 2016. godine bio na funkciji generalnog sekretara Uefe i obojica su radili sa njim u Uefi.

Bel će postati zamenik generalnog sekretara Fife za administraciju i zameniće dugogodišnjeg pravnog savetnika svetske kuće fudbala Marka Viligera, čiji odlazak je najavljen pre dve nedelje. Viliger je od 2007. godine bio glavni advokat bivšeg predsednika Fife Sepa Blatera i njegova ključna veza sa američkim tužiocima, u istrazi o korupciji u svetskom fudbalu.

Garsija će postati glavni službenik Fife za pravo i integritet, u vreme kada je Etički komitet, čini se, izgubio nezavisnost pod Infantinom. Španski advokat je pre šest godina došao u Uefu i činilo se da će biti kandidat za predsednika Fudbalskog saveza Španije, ali se nije kandidovao, nakon što je prethodni predsednik Anhel Marija Viljar uhapšen u sklopu istrage u korupciji. Fifa i Uefa su u poslednje vreme u sukobu. Fifa kontroliše reprezentativna takmičenja, medju kojima i Svetsko prvenstvo, a Uefa najunosnije klupsko takmičenje, Ligu šampiona.

Kako je naveo AP, javna neslaganja Infantina i predsednika Uefe Aleksandra Čeferina slična su onima izmedju Blatera i dvojice prethodnih predsednika Uefe Mišela Platinija i Lenarta Johansona.

#FIFA

#UEFA

'