AKTUELNO

Marin Le Pen, liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), u intervjuu za "Si-En-En" je, između ostalog, odgovorila i francuskoj fudbalskoj zvezdi Kilijanu Mbapeu, kapitenu fudbalske reprezentacije Francuske, koji je osudio rezultate prvog kruga parlamentarnih izbora, na kojima je desnica osvojila najviše glasova.

Marin Le Pen je dva dana pred drugi krug izbora u Francuskoj dala intervju za Kristijanu Amanpur, u kom je odgovorila Mbapeu. Kilijan je i pre prvog kruga parlamentarnih izbora govorio o političkoj situaciji u Francuskoj, usled čega je komentarisao i ubedljivu pobedu "Nacionalnog okupljanja" u prvom krugu izbora, uoči četvrtfinala EP protiv Portugala u Hamburgu.

- Mislim da više nego ikad moramo da izađemo na izbore, to je stvarno bitno. Ne možemo da ostavimo našu zemlju u rukama ovih ljudi, zaista je hitno. Videli smo rezultate, ovo je katastrofa - rekao je Mbape, komentarišući pobedu stranke Marin Le Pen.

Oštro odgovorila, pa ga dodatno pecnula

Mbape je bio među nekoliko francuskih igrača na Evropskom prvenstvu koji su se izjasnili protiv mogućnosti da partija RN Marin Le Pen preuzme kontrolu nad francuskim nacionalnim parlamentom. On je ranije pozvao mlade birače u Francuskoj da odbace ekstremizam.

- Mi smo generacija koja može da napravi razliku. Vidimo da ekstremi kucaju na vrata moći i imamo priliku da oblikujemo budućnost naše zemlje - rekao je on tada.

Marin Le Pen je oštro odgovorila na njegove komentare u intervjuu za "Si-En-En".

- Francuzi su se zasitili predavanja i saveta kako da glasaju. Mbape ne predstavlja Francuze sa imigrantskim poreklom, jer ih ima mnogo više koji žive od minimalne plate i koji ne mogu da priušte smeštaj i grejanje, nego ljudi poput gospodina Mbapea - rekla je komentarišući njegove navode.

Podsećamo, stranka Marin Le Pen "Nacionalno okupljanje" (RN) osvojila je 33,15 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, ili više od 10 miliona glasova. Novi narodni front (koalicija ujedinjene levice) dobio je 27,99 odsto glasova i skoro 9 miliona glasova. Centristička alijansa Zajedno (u kojoj je stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona) je osvojila samo 20,76 odsto glasova, odnosno skoro 7 miliona glasova.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj biće održan 7. jula.

Autor: Dubravka Bošković