AKTUELNO

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokušaće da spreči unošenje ruskih zastava na stadion.

Uefa je saopštila da će obezbeđenje pokušati da presretne i ukloni ruske zastave na stadionu u Minhenu gde danas Ukrajina igra protiv Rumunije.

Ta organizacija je zabranila ruskim timovima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, a ta odluka je doneta nekoliko dana posle početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022.

Ipak, građani iz Rusije mogli su da kupe karte za utakmice Evropskog prvenstva, dok su se ruske zastave već pojavljivale na nekim utakmicima, posebno u Minhenu, u petak, na meču Nemačka-Škotska.

Ruske zastave su viđene i među navijačima Srbije, tokom utakmice njihovog tima protiv Engleske, u nedelju, u Gelzenkirhenu. Srbija je jedan od najjačih tradicionalnih saveznika Rusije u Evropi.

Na mnogim fotografijama Džuda Belingema koji proslavlja postizanje jedinog gola na utakmici za Englesku, videle su se i ruske zastave na srpskoj strani stadiona.

Nemačke vlasti su ranije saopštile da bi trebalo da na stadionu, i u krugu za navijače, budu samo zastave timova učesnika utakmice. To je zaštitna mera da se izbegnu verovatne provokacije, ako budu istaknute izraelske i palestinske zastave.

Uefa takođe ima disciplinske mere protiv političkih poruka na stadionima i može da kazni timove ako njihovi navijači ističu takve poruke. Prva takva mera najvljena je protiv reprezentacije Albanije zbog ponašanja njihovih navijača tokom utakmice protiv Italije.

Utakmica Ukrajina-Rumunija počinje u 15.00.

Autor: Aleksandra Aras