AKTUELNO

Pre mesec dana prvi put se pojavila informacija da bi golman srpske fudbalske reprezentacije Predrag Rajković mogao da na leto Španiju zameni Engleskom.

Tada je španski portal "El Gol Digital" pisao da je uprava Majorke spremna za transfer Predraga Rajkovića. Sada je poznato koji klub želi golmana nacionalnog fudbalskog tima Srbije. Radi se o Vest Hemu iz Londona, koji se u Premijer ligi bori za mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Sjajne partije i odbrane nekadašnjeg čuvara mreže Crvene zvezde u Španiji nisu promakle skautima brojnih klubova iz Engleske. Predrag Rajković (28) ima ugovor sa Majorkom do 2026. godine, ali se čini da su čelnici kluba odlučili da ga prodaju i dobro unovče na leto.

Majorka je nedavno ostala bez trofeja u Finalu Kupa kralja, pošto je na penale izgubila utakmicu od Atletika iz Bilbaoa (2:4). Odlukom trenera Havijera Agirea, na golu je bio Slovak Dominik Grajf koji je branio sve utakmice u Kupu, dok je prvenstvo rezervisano za Srbina. Nažalost, ovo je bila pogubna odluka trenera iz Meksika, jer Slovak nije odbranio nijedan penal, a Rajković je u Španiji proglašen za specijalistu, kada su u pitanju jednaesterci. Nedavno je Rajković odbranio penal Ilkaju Gundoganu u meču Majorke i Barselone (1:0). Bio mu je to treći odbranjen penal u La ligi, a pre toga je sedam puta izlazio kao pobednik u Francuskoj, braneći gol Remsa..

Navodno, uprava Majorke ne bi pravila problem Predragu Rajkoviću, ukoliko bi zainteresovana strana ta transfer uplatila 10.000.000 evra. To je cena koja ne bi trebalo da bude problem za Vest Hem. Trener Dejvid Mojes želi da pojača konkurenciju između stativa, a čini se da je Srbin pravi izbor.

Gol Vest Hema brani Francuz Alfons Areola koji je stigao u London u leto 2022. iz PSŽ. On je ove sezone čuvao gol "Čekićara" na 27 utakmica u Premijer ligi. Njegova zamena je iskusni Poljak Lukas Fabijanski koji ima 38 godina i koji bi prema svemu sudeći, mogao da napusti London ovog leta, iako ima ugovor na još godinu dana.

Predrag Rajković rođen je u Negotinu, a kao golman afirmisao se u Jagodini. U leto 2013. godine prešao je u Crvenu zvezdu. Radom i kvalitetom izborio se za status prvog golmana kod Nenada Lalatovića, istisnuvši sa crte iskusnijeg Damira Kahrimana. Dve godine kasnije, ostvario je unosan transfer u Makabi iz Tel Aviva na kojem je Crvena zvezda zaradila 3.000.000 evra.

U julu 2019. prešao je u francuski Rems za 5.000.000 evra. U julu 2022. godine pred kraj ugovora, postigao je dogovor sa Majorkom, a oni su ga Francuzima platili 2.000.000 evra. Sada je očigledno da bi Predrag Rajković mogao da ostvari najbolji transfer, ujedno i najbolji ugovor u karijeri, ukoliko ode u Premijer ligu. Osvajač je zlatne medalje sa Srbijom na Svetskom prvenstvu za omladince iz 2015. na Novom Zelandu.