AKTUELNO

Među žestokim momcima bilo je mnogo simpatizera Crvene zvezde i Partizana. Neki su bili redovni na tribini, a neki su bili bliski fudbalerima.

Jedan od onih koji je s ponosom govorio da navija za Crvenu zvezdu bio je Rade Ćaldović Ćenta. Čovek koji je osamdesetih i devedestih godina prošlog veka bio poznat kao "žestok momak sa beogradskog asfalta".

Unazad nekoliko nedelja, na društvenim mrežama kruži fotografija Radeta Ćaldovića Ćente u dresu FK Crvena zvezda. Ako je suditi po dresu i sponzoru, deluje da je sa kraja osamdesetih, sezone 1988/1989. i 1989/1990. kada su crveno-beli dominirali u prvenstvu Jugoslavije i pravili dobre rezultate u Evropi, koji će kulminirati u proleće 1991. godine, osvajanjem Kupa šampiona u Bariju protiv Olimpika iz Marselja.

Rođen je u radničkoj porodici 6. oktobra 1950. na Zvezdari. Kao dete sa roditeljima se preselio u Zemun, gde je i odrastao. Drugovao je sa Ljubomirom Magašem Ljubom Zemuncom i Zoranom Milosavljevićem Robijom. Mladi su otišli u Italiju, gde su se bavili oružanim pljačkama i napadima na italijanske i austrijske zlatare.

Sa istim radnjama nastavili su kasnije u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji. Zbog kriminalnih dela proteran je iz svih tih država, a u Beogradu se nije dugo zadržao, pa je otišao u Južnoafričku Republiku, u Johanesburg. Kada se ponovo vratio u Jugoslaviju u kojoj je buktio građanski rat, započeo je poslove u Beogradu i Atini gde je otvorio firmu.

Sredinom novembra 1993. godine na Ćaldovića je izvršen neuspeli atentat. Naime u parkiranoj „Ladi“ neposredno pored Ćentinog „Mercedesa“ aktivirana je eksplozivna naprava, ali je Ćaldović ovog puta prošao samo sa lakšim telesnim povredama. Od tog trenutka je angažovao i nekoliko telohranitelja.

Rade Ćaldović Ćenta ubijen je u noći 14. na 15. februar 1997. godine. Nepoznati ubica ga je kroz bočno staklo izrešetao automatskim oružjem, dok je sedeo u svom vozilu, u Francuskoj ulici u Beogradu. Sa njim je u kolima ubijena i Maja Pavić venčana kuma pevačice Svetlane Ražnatović.

Od žestokih momaka sa beogradskog asfalta veliki navijači Crvene zvezde bili su Đorđe Božović Giška i Aleksandar Knežević Knele.