AKTUELNO

Poznati su svi učesnici Evropskog prvenstva u Nemačkoj i sastavu grupa. EURO koji će biti igran od 14. juna do 14. jula dobiće svoje 17. izdanje pod pokroviteljstvom UEFA.

U baraž mečevima odigranim u utorak uveče bilo je dosta drame i neizvesnoti. Ukrajina je bila bolja od Islanda (2:1) i to je jedini meč okončna posle 90 minuta. Gruzija je posle produžetaka i penala bila bolja od Grčke i biće jedini debitant na EP, dok je isti scenario viđen u duelu Velsa i Poljske, s tim da su "bjelo-červeni" predvođeni Robertom Levandovskim obezbedili vizu za Nemačku.

Srbija je ranije obezbedila plasman na EURO i tako posle dve decenije vezala dva takmičenja u nizu. Orlovi će igrati u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Prema svemu prikazanom u martovskim prijateljskim utakmicama, deluje da će to biti jedna teška i neizvesna grupa. Posebno kada je u pitanju igra srpske reprezentacije, koja je blago rečeno kritična, samo tri meseca pred start Šampionata Evrope.

Format takmičenja na predstojećem Evropskom prvenstvu je jasan. Pobednici grupa, drugoplasirani timovi i četiri najbolje trećeplasirane ekipe plasiraće se u osminu finala.

Nemačka će treći put ugostiti najbolje fudbalere Evrope. Prvi put Zapadna Nemačka bila je domaćin 1988, a 2020. četiri utakmice EP igrane su u Minhenu. Prvi put od ujedinjenja i nekadašnja Istočna Nemačka, tačnije grad Lajpicg, imače čast da vidi najbolje selekcije Evrope.

Utakmice će biti igrane u deset gradova Nemačke - Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Gelzenkirhenu, Frankfurtu, Štutgartu, Hamburgu, Dizeldorfu, Kelnu i Lajpcigu.

UEFA je ranije saopštila da će ukupni nagradni fond za EURO biti 331 milion evra. Svaka od 24 reprezentacije će za učešće dobiti 9,25 miliona evra.

Svaka pobeda donosi milion, a remi 500.000 evra. Plasman u osminu finala biće nagrađen sa 1,5 miliona evra, a četvrtfinale vrednovano sa 2,5 miliona. Polufinale će doneti četiri miliona evra.

Finalista Evropskog prvenstvo dobiće dodatnih pet miliona, dok će šampion Evrope zaraditi osam miliona. Maksimalan iznos koji šampionski tim može da ostvari, ako dobije sve tri utakmice u grupi, iznosi 28,25 miliona evra.

Evropsko prvenstvo

Grupa A: Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska. Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija. Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska. Grupa D: Poljska, Holandija, Austrija, Francuska. Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina. Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka.