AKTUELNO

Košarkaši Srbije obradovali su naciju i stigli do srebrne medalje na nedavno završenom Mundobasketu.

Retko ko je očekivao četu Svetislava Pešića u finalu, a "orlovi" su uspeli da se izbore sa svim malerima i vrate veru navijačima u košarku.

Jedan od junaka ovog nacionalnog tima definitivno je Aleksa Avramović. Da je plej Partizana zablistao u Manili složili su se i čitaoci Kurira koji su baš njega izglasali kao najvećeg heroja Srbije na Mundobasketu.

Avramović je preko trnja stigao do zvezda, a u svom košarkaškom putu imao je i malo sreće. Ali sreća se zaslužuje i prati hrabre - Aleksa je najbolji primer za to! Krenimo redom...

Već u juniorskim danima Avramović je bio jedan od najboljih igrača u svom rodnom Čačku. Krasio ga je, kao i sada, fanatizam uz ogromnu dozu agresivnosti i pobednički mentalitet koji ga je vodio do seniorske košarke.

Nije sve krenulo idealno po njega kada je došao u "svet odraslih" gde je na početku karijere nastupao za čačanski Borac i OKK Beograd. Po povratku sa pozajmice iz kultnog beogradskog tima, Aleksa je "eksplodirao" u dresu Borca, bio je jedan od najboljih igrača i strelaca Košarkaške lige Srbije i za njega su krenuli da se interesuju Partizan i Crvena zvezda.


Umesto u redove nekog od večitih rivala, Avramović se odlučio da ode u inostranstvo. Izbor je pao na Italiju, a u Varezeu je postao čovek, osamostalio se i imao nekoliko sezona za pamćenje.

To ga je preporučilo Špancima, nastupao je za Unikahu, a zablistao u Estudijantesu i krenulo je da se šuška o potencijalnom povratku u Srbiju.

Ključnu ulogu odigrao je Željko Obradović, te je Aleksa došao u Partizan. Ni tu nije sve bilo idealno od samog starta. Čak naprotiv, meč koji grobari najviše pamete je čuveni poraz od Burse - Partizan je izgubio dobijeno, a Avramović bio jedan od tragičara.


Digao je glavu, nije klonuo duhom, nastavio je da radi još jače i da grabi ka zvezdama.

Prošle sezone imao je veliku ulogu u povratku trofeja namenjenog šampionu ABA lige u vitrine crno-belih, ali i iskoraku u Evroligi, te plasmanu među osam najboljih timova Starog kontinenta. Sa samopouzdanjem koje je dobio na Mundobasketu - nema dileme da će naredna sezona biti još bolja za Aleksu Avramovića.

Što se reprezentacije tiče, uvek je bio tu, ali nikada u prvom planu. Debitovao je još kod Aleksandra Đorđevića, ali je ostajao u drugom planu u odnosu na Vasilija Micića, Nemanju Nedovića, Stefana Jovića, Ognjena Jaramaza...

Veliko je pitanje da li bi se našao među 12 putnika za Manilu da su svi bili zdravi i raspoloženi da igraju... Ipak, imao je sreće Aleksa, a imala je sreće i Srbija jer je na Mundobasketu dobila novog heroja koji će, sasvim smo sigurni, i u godinama koje dolaze donositi puno radosti čitavoj naciji!

Autor: