AKTUELNO

Utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Rumunije i tzv. Kosova je prekinuta "iz političkih razloga", kako je to procenio delegat meča.

Razlog je transparent koji se našao na tribinama stadiona u Bukureštu. Na njemu je pisalo "Besarabija ja Rumunija - Kosovo je Srbija".

Posle "lošeg dočeka", kako su rumunski mediji opisali gostovanje u Prištini, rumunski navijači su rešili da "uzvrate udarac".

Oni su izviždali himnu gostiju, i za vreme njenog trajanja skandirali "Srbija, Srbija"...

... a potom i "Kosovo je Srbija".

Međutim, kada se u 15. minutu utakmice pojavio pomenuti transparent, igrači tzv. Kosova su odlučili da se povuku sa terena i otrčali su u svlačionicu.

Delegat je rekao da se meč neće nastaviti dok se parola ne skloni, a iako su rumunski reprezentativci išli da mole svoje navijače da transparent sklone, oni su to odbili.

Rumunski mediji tvrde da je transparent donela rumunska patriotska organizacija "Ujedinjeni pod trobojkom", koja ne spada u klasične navijačke grupe.

Utakmica u glavnom gradu Rumunije je nastavljena posle sat vremena prekida.

Koja kazna čeka Rumune?

Lokalni mediji javljaju da tamošnji Savez može da plati kaznu i do 100.000 evra, ali i da reprezentacija igra dva domaća meča iza zatvorenih vrata. Našim komšijama su i ostale dve "domaće" utakmice u ovim kvalifikacijama, protiv Andore (15. oktobra) i Švajcarske (21. novembra), i to u poslednjem kolu.

U ovom takmičarskom ciklusu, rumunski Savez je već kažnjen od strane UEFA, i to sa 15.000 zbog skandiranja publike tokom utakmice sa Belorusijom.

Rumunski navijači su i u junu pokazali da im je Srbija u srcuSreidnom juna 20203. Rumuni su imali zakazano fudbalsko gostovanje na teritoriji južne srpke pokrajine, ali deo rumunskih navijača je došao na teritoriju - centralne Srbije.

Tu su priredili bakljadu, uz transparent na kome je pisalo:

"Kosovo* nije prava nacija, samo izmišljotina, imaginacija!"

Podsetimo, prethodno su Rumuni zajedno sa srpskim tifozima poslali zajedničku poruku:

"Izmišljene države i lažni fudbal za nas nemaju nikakvo značenje".

To su ispisali na engleskom jeziku na velikom transparentu, a ispred hrama svetog Save podinute su i zastave sa celovitom teritorijom Srbije i natpisom "Nema predaje!":

Autor: